Yves Gijrath antwoordt niet meer. De oprichter van GMG communiceert via twitter. De digitale berichten van de optimistische magazineverkoper worden steeds zwaarmoediger. “Het is overduidelijk dat ik zwaar onder druk sta. Houdt het dan nooit op lief dagboek?”
Goede vraag. ‘Het’ houdt waarschijnlijk pas op als de grootaandeelhouder niet meer stort. “Zo zou je het kunnen zien, ja”, zegt Marc Schaling, grootaandeelhouder van Gijrath Media Groep. “Het is een moeilijke markt. We maken geen winst. Dan ga je je knopen tellen”, zegt hij tegen ThePostOnline.
Schaling is sinds 2009 grootaandeelhouder in het multi-media concern. Gijrath had op papier nog een 49%-belang, maar dat is niets meer waard. Volgens de laatste gedeponeerde jaarrekening, van 2010, heeft de Gijrath Media Groep een negatief eigen vermogen van 1 miljoen euro.
De boekjaren 2009 en 2010 kleuren rood. “Ik dacht in 2009: in 2011 trekt het wel aan, maar dat gebeurt niet. Het is zwaar. De advertentiemarkt is in elkaar geklapt. Ik sprak recent nog met Van Thillo, topman van De Persgroep, en die klaagde ook.’
Mogelijke plannen om de succesvolle LXRY beurzen te lanceren in opkomende markten, zoals Turkije, India en Rusland, zijn er nog steeds, maar op dit moment weinig concreet. ‘Je moet daar ook goede mensen vinden. Het is niet makkelijk.’
Wanneer is voor de multi-investeerder het einde in zicht? “Ik hoop snel op een oplossing. Maar soms moet je beseffen: dit verlies ga ik nemen.”
Een aangekondigde veiling aanstaande donderdag van GMG inboedel heeft hij afgewend, en gaat waarschijnlijk niet door. “De fiscus had plakkertjes op wat bureautjes geplakt, maar dat heeft verder geen materieel effect. Dat dateert van 2011.”
Hoe is de relatie met de oprichter? “Goed”, zegt hij. “We hebben discussie, maar ik heb geen ruzie met die man’, zegt Schaling.
In de media wordt gesuggereerd dat de twee ruzie zouden hebben over beëindiging van het bedrijf. Tegenover Vrij Nederland liet Schaling weten ‘niet blij’ te zijn met de bemoeienissen van Gijrath met de veroordeelde kickboxer Badr Hari.
“We kijken hoe we eruit komen. Sommige delen, zoals het blad JFK, gaan best goed. Die zou je kunnen loszetten”, denkt Schaling hardop.