De Verenigde Staten werden afgelopen zaterdag opgeschrikt door een aanslag op Gabrielle Giffords, lid van het Huis van Afgevaardigden voor de Democratische Partij. Vooralsnog lijkt de aanslag niet politiek gemotiveerd. Wel is er nu discussie ontstaan over de “toon” van de Amerikaanse politiek: zowel links als rechts gebruiken oorlogsretoriek. “It became all too real on Saturday.” Plus: Een Nederlandse politicus doet ook een duit in het zakje.
Gabrielle Giffords is een Blue Dog Democrat. Een rechtse stroming binnen de Democraten die zich sinds het presidentschap van Bill Clinton niet meer thuisvoelen bij de Democratische Partij. De term wordt toegeschreven aan Pete Geren die later staatsecretaris zou worden in de regering van George W. Bush. Volgens hem werd rechtse democraten de keel dichtgeknepen door de linkervleugel, totdat ze blauw zagen. De Blue’s zijn met name voorstander van lage belastingen en op het gebied van overheidsuitgaven zeer behoudend. Giffords is daarnaast onder meer voorstander van vrij wapenbezit en wil dat de grens tussen de VS en Mexico beter beschermd wordt tegen de toestroom van Mexicaanse immigranten.
Internetgekkie
Vooralsnog lijkt het nog niet om een expliciet politieke moordaanslag te gaan. De 22-jarige Jared Lee Loughman is, getuige zijn YouTube-account, vooral een internetgekkie. In enkele filmpjes ontvouwt hij zijn ideeën over onder meer mind control, “wakker dromen” en een nieuwe munteenheid. Eerder een waxinelichthoudergooier als Erwin L. dan een Volkert van der Graaf die vanuit politieke motieven Pim Fortuyn doodschoot. Loughmans favoriete literatuur is onder meer Mein Kampf en Das Kapital. Daarnaast is hij fan van vlagverbrandingen.
‘Arizona is onverdraagzaam’
Toch heeft de aanslag een politieke component door niemand minder verwoord dan de lokale sheriff Clarence Dupnik. Volgens hem is de politiek in Arizona, waarin het kiesdistrict van Giffords ligt, “besmet met vitriool“. Hij zei dat zijn eigen staat “het Mekka voor vooroordelen en onverdraagzaamheid” is geworden. Een opmerking die hoofdzakelijk gaat over het immigratiedebat in zijn staat. Links Amerika was er als de kippen bij Tea Party-voorganger Sarah Palin en haar “target list” erbij te halen. Het fenomeen target list is echter niet voorbehouden aan rechts Amerika. Links en rechts maakt zich al jaren schuldig aan oorlogsretoriek. “Let’s face it, whatever our beliefs, we all talk about politics the way we talk about war. We have battle plans and battleground states, war chests and war rooms”, aldus Jill Lawrence van het weblog Politics Daily. Zij zal in de toekomst in haar werk geen oorlogsvergelijkingen meer trekken. “It became all too real on Saturday”.
Nederlandse politici zien zelfs overeenkomsten met Nederland. Neem Adri Duijvestijn, senaatskandidaat voor de PvdA. Hij vindt dat ook in Nederland de “Hate Campaign” gestopt moet worden. Onduidelijk is over welke vermeende campagne van de haat hij het heeft.