Buitenland

Franciscus I uit Argentinië

13-03-2013 21:04

Kardinaal Jorge Mario Bergoglio (76) is verkozen tot nieuwe paus. Hij heeft Franciscus I als naam gekozen en is de eerste Jezuïet die het ambt zal bekleden. Ook is hij de eerste paus uit Argentinië en Amerika. Franciscus volgt Benedictus XVI op, en ontving zeker tweederde van de 115 stemmen. De kardinaal werd niet gerekend tot de grote kanshebbers. In Buenos Aires stond Bergoglio bekend om zijn aandacht voor de armen en zwakken, maar ook als conservatief. De paus wordt op dinsdag 19 maart geïnstalleerd.

Buono sera
De eerste woorden van de nieuwe paus tot het Romeinse volk waren: ‘Buono sera’, Italiaans voor goedeavond. Daarna zei hij dat de kardinalen iemand hadden gekozen ‘die van heel ver kwam, maar er toch maar stond.’ Ook zei hij dat de kerk ‘opnieuw moest gaan evangaliseren’ en zou ‘de wereld een pad moeten inslaan van liefde en broederschap.’ Franciscus bedankte vervolgens Benedictus XVI, en sprak de hoop uit dat de gelovigen voor hem wilde bidden. ‘We zien elkaar snel’, zei hij tot slot. De paus maakt hiermee een moderne indruk; hij sprak veel, bad met het plein en moest zelfs enkele keren lachen.

Tegenkandidaat Ratzinger
Acht jaar geleden was Bergoglio de tegenkandidaat van kardinaal Ratzinger. Het verhaal gaat dat de Argentijn toen zijn aanhangers onder de kardinalen overhaalde op Ratzinger te stemmen, omdat hij overwoog het ambt van paus niet te aanvaarden. Franciscus is de eerste paus afkomstig uit Latijns-Amerika, en de eerste niet-Europese paus sinds Gregorius III, die van 731 tot 741 het ambt bekleedde.

De naam
De paus kiest zelf zijn naam, en deelt deze met de kardinalen enkele minuten nadat hij is verkozen. Hierna wordt de paus naar de “room of tears” gebracht, waar hij zich kan voorbereiden op zijn balkonscène. De naam Franciscus kwam nog niet eerder voor, en verwijst naar St. Francis van Assisi. De naam staat binnen de kerk symbool voor nederigheid, eenvoud en de wederopbouw van de kerk. Vaticaan expert Jon Allen noemt op CNN de keuze “the most stunning” en “precedent shattering.” Volgens Allen is de het een signaal dat hij dingen niet “as usual” zal doen.

Homohuwelijk
In Argentinië voerde hij in 2010 campagne tegen het homohuwelijk. De Argentijnse president Cristina Kirchner verweet hem ‘terug te keren naar de tijd van de Inquisitie’. Borgoglio zou het homohuwelijk ‘een project van de duivel’ genoemd hebben. Volgens de Guardian noemde hij adoptie door homostellen “a form of discrimination against children.” Wel zou hij over condooms van mening zijn dat ze “acceptabel zijn om infecties tegen te gaan.” Verder zou hij, ondanks zijn conservatisme, kritiek hebben geuit op priesters die weigeren baby’s te dopen van alleenstaande moeders.

Videla
Horacio Verbistky, een Argentijnse onderzoeksjournalist, stelt in zijn boek ‘El Silencio’ uit 2005 dat bisschoppen de militaire junta van dictator Jorge Videla gedoogden. Jorge Bergoglio zelf was volgens Verbitsky in 1977 betrokken bij de verdwijning van twee linkse jezuïeten.