OMG

Denen molesteren Pippi, ABBA en koning Zweden

12-11-2015 13:06

KOPENHAGEN – Er woedt een koude oorlog in Scandinavië. Denemarken en Zweden zitten elkaar flink in de haren en dat komt door de play-offwedstrijden die de landen tegen elkaar moeten spelen voor deelname aan het EK voetbal van volgend jaar. In een reclamespot gaan de Denen wel heel ver. Alles waar Zweden trots op is, slopen ze.

Het filmpje van Kanal 5, de Deense zender die het duel uitzendt, laat niets aan de verbeelding over. “Het gaat om meer dan een wedstrijd”, laten de makers weten. Dus is te zien hoe een klein meisje de vlechten van een pop van Pippi Langkous knipt. Daarna worden meubels van IKEA gesloopt en drukt iemand een peuk uit op een foto van de Zweedse koning. Daarna worden lp’s en cd’s van ABBA en Ace of Base in de fik gestoken.

Afgerukt hoofd

Het filmpje eindigt in de traditie van Deense cineasten als Lars von Trier. Het meisje dat eerst de vlechten van Pippi heeft afgeknipt, gooit als afsluiting het afgerukte hoofd van de pop een paar keer in de lucht, terwijl ze onverschillig een liedje neuriet.

Of er een Zweeds antwoord op de reclamevideo komt, valt te betwijfelen. Bijna iedereen in het land prijst de Denen juist voor hun humor waardoor de belediging weinig effect sorteert. Zaterdag is het eerste duel tussen Zweden en Denemarken in Kopenhagen.