OMG

Vliegtuigeten vies door herrie

12-11-2015 16:07

NEW YORK – Het eten in vliegtuigen is vaak niet weg te krijgen, maar volgens wetenschappers kunnen de luchtvaartmaatschappijen daar niets aan doen. Dat de passagiers hun maaltijd met lange tanden wegwerken komt niet omdat de koks er een puinhoop van maken. Het is allemaal de schuld van de herrie in het vliegtuig.

Lawaai heeft namelijk behoorlijke invloed op de smaakbeleving, zeggen de onderzoekers van de Cornell-universiteit in New York. Ze lieten testpersonen allerlei soorten eten proeven onder verschillende omstandigheden waarbij geluid een belangrijke rol speelde. Vooral de smaak van zoet eten werd verpest door de herrie. Op andere smaaksensaties had lawaai minder impact.

Onderzoekster Kimberly Yan is niet verrast door de uitkomsten van het onderzoek omdat de zenuwen die de smaakpapillen met de hersenen verbinden langs het oor lopen. “Ze worden door te veel lawaai als het ware afgeleid”, zegt Yan in het onderzoek dat gepubliceerd is in The Journal of Experimental Psychology: Human Perception and Performance.