De Europese Commissie wil een vluchtelingenfonds voor Turkije oprichten met een totaalwaarde van 3 miljard euro. De Nederlandse bijdrage daarvoor zou dan uitkomen op 117 miljoen euro, zo blijkt uit documenten van Brussel. De EU wil met Turkije een gezamenlijk plan van aanpak van het migratievraagstuk. Turkije moet in ruil voor onder meer geld de grenzen met Griekenland beter bewaken en de opvang van Syrische vluchtelingen verbeteren zodat ze de vlucht naar Europa niet meer maken. Steeds meer migranten komen via Turkije en de Balkanlanden naar Europa.
Dit voorstel voor een fonds is donderdag besproken tijdens een ingelast informeel overleg tussen de EU-regeringsleiders en -staatshoofden in de Maltese hoofdstad Valletta. Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was de afgelopen dagen in Turkije om over de migratieproblematiek te praten. Van de 3 miljard die Turkije in 2016 en 2017 zou kunnen krijgen, komt 500 miljoen euro uit de Europese begroting. De resterende 2,5 miljard euro komt op conto van de EU-lidstaten. De Europese Commissie zal bepalen waar het geld naar toe gaat.
Als Nederland niet wil dat grote groepen mensen uit Afrika en Turkije naar Europa komen, moeten afspraken worden gemaakt, had premier Mark Rutte al voor het overleg laten weten. Om de toestroom te voorkomen en in te dammen moet volgens hem ook een financiële bijdrage worden geleverd.
De Europese Unie wil nu topberaad met Turkije over de aanpak van de migratieproblematiek. Tijdens een informeel overleg in de Maltese hoofdstad Valletta spraken de EU-regeringsleiders en -staatshoofden af de Turkse president Tayip Erdogan uit te nodigen voor een EU-Turkije-top, meldden bronnen aan het ANP. Een datum is nog niet vastgelegd. Op sociale media gaat de datum van 22 november rond.
Begin oktober kwamen Turkije en de EU al in principe een actieplan overeen. Nu er nieuwe verkiezingen zijn geweest in Turkije is het zaak de afspraken concreet vast te gaan leggen.
ANP