Na een lange werkdag valt de kantoordeur achter je dicht. De avond biedt voldoende mogelijkheden om heerlijk te genieten van je vrije tijd. Maar eerst wacht nog nog die vervelende reis naar huis. Vertraagde treinen en overvolle trams verpesten de euforie die je had toen je eindelijk je bureau mocht verlaten. Herken je hierin jezelf? Verhuis dan maar naar Melbourne. Daar loop je de kans om in een tram zomaar je favoriete band tegen het lijf te lopen.
Nicklas Wallberg, geboren in Söderköping (Zweden) en woonachtig in Melbourne, kwam in 2010 samen met Carl Malmsten op het idee om artiesten in trams op te laten treden. De muzikant of band stapt op een willekeurige halte in en begint met spelen. Ondertussen is het project verworden tot een groot succes en traden al bijna vijftig artiesten op voor niets vermoedende reizigers.
Voornamelijk lokale ‘rising stars’ verzorgen een optreden en dat is dan ook één van de speerpunten van de Tramsessions. Daarnaast wil de non-profit organisatie het reizen prettiger maken, muziek toegankelijker maken voor de gehele maatschappij en een interactief en toegankelijk kunstproject vormen.
Niet alleen artiesten uit Melbourne mogen hun nummers spelen. Inmiddels trad de Britse Passenger (zie hierboven) al tot twee keer toe een op in de tram. Niet alleen werd zijn gezang door de reizigers hartelijk ontvangen, de artiestennaam ‘Passenger’ was in het Openbaar Vervoer erg toepasselijk. Will and the People, eveneens afkomstig uit Engeland, verkozen een halte in plaats van de tram om hun ‘sessie’ af te werken.
http://www.youtube.com/watch?v=3rlwkZZCBuc
De meest recente Tramsession is afkomstig van een Nederlandse band. DeWolff tekende in 2011 een platencontract met GoSet Music, waarna de single Don’t You Go Up The Sky ook in Australië en Nieuw-Zeeland werd uitgebracht. Om die reden tourt de psychedelische bluesrockband op dit moment Down Under en speelden ze vrijdag 15 maart de tram van Melbourne plat.
Het idee is simpel, de uitvoering tof en het enthousiasme groot. Met het grote aantal vertragingen bij onze vaderlandse spoorwegen en de vele chagrijnige gezichten die dat oplevert, zouden de Tramsessions ook in ons land een welkome aanwinst zijn.Voorlopig zullen we het echter moeten doen met de YouTube-filmpjes uit Australië.