Tegenwoordig lijkt Nederland alleen maar bevolkt te zijn door racisten. De PVV is wederom fictief de grootste partij van Nederland en de racistische uitingen op de social media bereiken een climax. Een stel Nederlandse racisten hebben het in hun hoofd gehaald om een Facebook-pagina aan te maken over ‘slapende Aziaten in universiteitsbibliotheken’. Dit bewijst maar weer dat Nederland een racistisch land is. Erger nog, deze klompendragende polderracisten zijn in ontkenning, want zelf claimen ze dat het geen racisme is, maar ‘humor’. WTF, humor?
Bah, hoe halen mensen het in hun hoofd om een Facebook-pagina te wijden aan slapende Aziaten in universiteitsbibliotheken? Mensen die claimen dat dit niet racisme is, zijn kortzichtig! Het is racisme, omdat de makers van de Facebook-pagina specifiek inzoomen op de etniciteit van deze Aziaten en lachen om hun Anders-zijn. Wat een achterlijke racisten zijn het, aldus de moraalridders die de Facebook-pagina en diens makers bekritiseren.
Zucht, waar hebben we het over? Natuurlijk kun je claimen dat het ongevraagd fotograferen van mensen niet chique is, maar racisme? Nee, dat gaat een brug te ver. Racisme is het toekennen van gedragingen, eigenschappen en geestelijke vermogens op basis van ‘ras’. Het is het idee dat bepaalde gedragingen, eigenschappen en vermogen typerend zijn voor een bepaald ‘ras’ .
Nergens wordt geclaimd dat het slapen in universiteitsbibliotheken voorbehouden is aan Aziaten, of dat zij een grotere kans hebben om in slaap te vallen in een universiteitsbibliotheek. Er wordt slechts ingezoomd op een bepaald fenomeen en hierin zien de makers van de Facebook-pagina humor in. Als dit doorgaat als racisme en mensen hiervan al melding maken bij Meldpunt Discriminatie Internet, dan waarom niet bij de diverse etnische grappen van cabaretiers en stand-up comedians in Nederland?
In Nederland maken diverse cabaretiers zoals Najib Amhali, Jorgen Rayman en Jandino Asporaat allemaal grappen over etnische verschillen in Nederland. In de Verenigde Staten gaat het er veel harder aan toe, zie de grappen van een stand-up comedian zoals Dave Chappelle. Zijn we nu allemaal racisten als we lachen om hun grappen, of is het toegestaan, omdat al deze stand-up comedians gekleurd zijn? Waarom steigert niemand wanneer gekleurde mensen grappen maken over etnische verschillen? Wees dan consequent.
Hoe het ook zij, de meeste mensen die roeptoeteren dat het racisme is hebben geen flauw idee wat racisme is. Het zijn vaak de blanke moreelverheven goedmensjes die het hardst roepen, maar racisme alleen kennen van horen zeggen. Mensen die racisme hebben ervaren zullen twee keer nadenken voordat ze met de term slingeren, want een racistische ervaring vergeet je niet snel.
Helaas kan ik er over meepraten en heb ik meerdere racistische ervaringen gehad. Tijdens het opgroeien in een voornamelijk blanke Haagse buurt, heb ik meerdere incidenten meegemaakt. Uitgescholden, geslagen en gehaat niet vanwege mijn gedragingen, maar puur vanwege mijn huidskleur. Toen Patrick Kluivert werd veroordeeld voor verkrachting, werden bushokjes waarin hij stond op reclame-uitingen onder geklad met racistische teksten, toen Clarence Seedorf tijdens het EK ‘96 een penalty miste, werd ik van mijn fiets geschopt en uitgescholden, omdat ik bruin en ‘Surinaams’ was. Een ‘echte racist’ is niet iemand die grapjes maakt op social media, maar iemand die een intense haat heeft voor ‘de Ander’. Het is een belediging voor slachtoffers van racistisch (non)verbaal geweld om de makers van de Facebook-pagina te labelen als racist.
De goedmensjes zullen vast claimen dat er ook mildere vormen van racisme bestaan en dat mijn ervaring niet de racistische label van de Facebook-pagina hoeft uit te sluiten. Ik betwijfel dit stellig. Boris Slijper – een collega van mij aan de Vrije Universiteit Amsterdam – geeft erg interessante hoorcolleges over etnische humor. Zijn stelling is dat de Nederlandse samenleving diverse fases van etnische humor heeft doorlopen. Wij zitten nu in een fase waarin we kunnen lachen om de multiculturele samenleving. Dit betekent dat er zowel door allochtonen als autochtonen grappen worden gemaakt over etnische verschillen. Dit niet puur vanuit racistisch perspectief, maar met een knipoog ter ridiculisering van stereotypen.
In plaats van het krampachtig labelen van de Facebook-pagina als racistische humor of dit onderdeel zien van een groter Dutch Denial of Racism, kunnen we het ook zien als een volwassen manier van omgaan met multiculturalisme.
Als het racistisch is om grappen te maken over slapende Aziaten, dan is het gedogen van etnische grappen van gekleurde cabaretiers en stand-up comedians net zo racistisch. Het is namelijk een gedoogd beleid op basis van etnische afkomst. Als ervaringsdeskundige op het gebied van racisme ben ik blij dat ik tegenwoordig in een Nederland leef waar ik niet meer bang hoef te zijn als Clarence Seedorf een strafschop mist. Nu kan ik mijn Marokkaanse vrienden uitschelden als Adam Maher ruim over schiet (dat was een geintje).
Shashi Roopram drinkt graag rode Fernandes, is Hindoestaans – dus valt vrouwen in de bus lastig – en kan niet spellen vanwege zijn allochtoon-zijn.