AMSTERDAM – Tweesterrenchef Ron Blaauw sluit eind maart zijn restaurant in Amsterdam en opent nog geen week later een nieuw, simpeler en betaalbaarder concept. Dat maakte hij woensdag bekend. Of hij zijn Michelinsterren kan meenemen, is de vraag. Maar dat risico is de meesterkok bereid te nemen.
Op 4 april gaat Ron Gastrobar open. Blaauw noemt het 'een laagdrempelig restaurant waar genieten op nummer 1 staat'. Met de gerechten uit zijn nieuwe keuken wil hij 'terug naar de basis'. "Eerlijke en herkenbare smaken, ongecompliceerde gerechtjes", liet de chef-kok weten. Weg met de poeha dus. "Ik wil af van het idee dat eten op topniveau samengaat met vijf á zes amuses, vier soorten brood, zeven gangen en een friandise-trolley."
De nieuwe kaart bestaat uit 25 gerechtjes van 15 euro per stuk. Qua presentatie en het aantal ingrediënten gooit Blaauw het roer helemaal om. "Zo zal bijvoorbeeld bloemkool ook echt bloemkool zijn en alles draaien om de kwaliteit van het product en het aanbod vanuit het seizoen. Smaak is de basis!" Gasten hebben aan maximaal vier gerechten genoeg, exclusief dessert.
De chef-kok is zich ervan bewust dat zijn besluit misschien inhoudt dat zijn twee Michelinsterren worden afgepakt. Blaauw bracht de hoofdinspecteur van Michelin Benelux vooraf persoonlijk op de hoogte van de koersverandering. "Ik heb Michelin heel hoog zitten, maar ik laat mijn leven er niet door bepalen", zegt hij in een interview met Misset Horeca. Of hij bang is voor verlies? "Ik zie het wel. Ik wil iets neerzetten waar iedereen over gaat praten en waarvan collega's zeggen: had ik dat maar gedaan."
Blaauw noemt de verandering een 'hele zware beslissing', met slapeloze nachten tot gevolg. "Maar het was een beslissing recht uit mijn hart." Op 30 maart sluit na veertien jaar tweesterrenrestaurant Ron Blaauw. Op dezelfde locatie gaat Ron Gastrobar na een 'megamegametamorfose' vijf dagen later open.