Is ons voedsel eigenlijk nog wel te vertrouwen? Na het paardenvleesschandaal in de balletjes van de bekende Zweedse meubelgigant en in de Nederlandse Euroshopper lasagne, openbaren zich steeds meer voedselschandalen. Zo bleken biologische eieren niet allemaal een biologische oorsprong te hebben en is halalvlees zeker niet in alle gevallen werkelijk halal.
Ook het schandaal dat er stukjes dolfijn in blikjes tonijn waren aangetroffen door Wageningse onderzoekers deed stof opwaaien. Al deze schandalen zijn nu niet bepaald stimulerend voor het consumenten vertrouwen in ons vlees.
Vandaag openbaart zich wederom een voedselschandaal in Europa met een link richting Nederland. Er zou namelijk ook hondenvlees zijn geëxporteerd naar een recent opgedoekte vleesgroothandel in Amsterdam. Spaanse bedrijven worden verdacht katten- en hondenvlees te hebben verwerkt in dierenvoeding en in gehaktballetjes. Vlees- en botresten zouden zijn vermengd om gehaktballetjes te produceren.
Vorig jaar alarmeerde Olga Costa, eigenaar van een asiel voor in de steek gelaten honden, de Spaanse politie na meerdere klachten over een bedrijf in het noordelijke Ponteverda. Ze zegt: ‘De firma in kwestie haalde in ruil voor een redelijke slachtvergoeding overleden huisdieren op bij mensen thuis. Wanneer de eigenaar van zo’n beetje nog even afscheid wilde nemen, dan werd hem bot de deur gewezen.’
Enkele dagen nadat de dieren waren opgehaald, waren deze nergens meer te vinden.
Volgens Bart van Opzeeland van voedselwaakhond Foodwatch zegt dat de consument steeds vaker zal worden opgelicht. ‘Dat komt omdat er gebrek is aan goede controle. De boetes zijn relatief laag, dus fabrikanten kunnen gemakkelijk hun gang gaan. De Voedsel- en Warenautoriteit kan gewoonweg niet alles bijbenen.’
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat vandaag om opheldering vragen bij de Spaanse collega’s, zo meldt deze aan de Telegraaf.