Ook deze week zien we 50PLUS verder wegzakken. Nu scoort deze partij 11 zetels (-3).
Onder de kiezers boven de 50 jaar staat deze partij nu op 16%. Dat was enkele weken geleden ruim 25%. Nu staat die partij niet meer op de 1e plaats bij deze groep.
In totaal geeft nog wel ruim een derde van de groep boven de 50 jaar 50PLUS een kans op een stem.
VVD, PvdA en PVV stijgen 1 zetel. Hierdoor staat PVV met 26 zetels 3 zetels voor op SP en VVD. De PVV wint nu in totaal ongeveer 8 zetels van de VVD.
Er zijn nogal wat punten waar een niet gering deel van de VVD-kiezers dezelfde opvattingen hebben als de kiezers van de PVV. Een van die onderwerpen kwam afgelopen donderdagavond in de Tweede Kamer weer aan de orde bij het debat n.a.v. het overlijden van de grensrechter van Buitenboys. Een debat dat een extra lading kreeg doordat de PVV dit debat het Marokkanendebat noemde.
60 procent van de Nederlanders vond deze benaming onnodig kwetsend. Maar van de PVV-kiezers vindt 81 procent dat niet en van de VVD-kiezers vindt 47 procent dat niet. Bij de kiezers van de andere partijen, behoudens 50PLUS is dat percentage (beduidend) lager.
Maar aan de andere kant vindt 59 procent het goed van de PVV dat deze partij dit onderwerp hoog op de agenda blijft zetten. (56 procent denkt dat in de toekomst het probleem met Marokkaanse jongeren niet zal afnemen). 80 procent van de VVD-kiezers vindt het goed van de PVV dat deze partij dit onderwerp hoog op de agenda blijft zetten. Bij 50PLUS-kiezers is het percentage ook zo hoog. Bij CDA- en SP-kiezers vindt ongeveer de helft dit en alleen bij de kiezers van D66 en PvdA is dit percentage duidelijk lager (rond 30 procent).
Deze resultaten laten zien hoe het electorale spanningsveld is rondom dit onderwerp en met name de electorale concurrentie van de PVV t.o.v. VVD, 50PLUS en in mindere mate het CDA. De electorale concurrentie voor de PvdA ligt meer op het economische vlak en dan vooral met partijen zoals SP en 50PLUS en in mindere mate met de PVV. Meer informatie vindt u weer in de bijlage. (pdf)
Actualiteit en agendering van deze gevoelige onderwerpen zullen ook in de nabije toekomst bepalend zijn voor de electorale bewegingen.