Buitenland

Journaliste Rena Netjes gearresteerd in Cairo

09-04-2013 14:31

De Nederlandse journaliste Rena Netjes is in Egypte gearresteerd op verdenking van spionage en ‘het opleggen van de Westerse cultuur aan Egyptenaren’. Ze zou een ‘gevaar voor de staatsveiligheid’ zijn.

Netjes werkt voor onder meer BNR Nieuwsradio, Omroep Max en Het Parool.

De Nederlandse was aan het winkelen in haar woonplaats Rehab, een luxe buitenwijk van Cairo. “Een soort Amstelveen”, aldus Netjes tegenover BNR nieuwsradio. Toen ze bij een terras van een cafe stopte om wat jongeren te vragen of ze misschien wilden meewerken aan een artikel over jeugdwerkeloosheid kwam de eigenaar verhaal halen. Hij nam haar paspoort in en bracht haar naar het dichtsbijzijnde politiebureau. ‘Ik vroeg ze alleen maar of ze misschien wat vragen wilden beantwoorden, dat hoefde niet eens gelijk, dat mocht ook later, of dat ze misschien mensen kenden die mee zouden willen werken.’

Smsjes

Op de telefoon van Netjes heeft de politie smsjes gevonden van politieke partijen waarin wordt geroepen om de val van president Morsi. ‘De politie gaat er daardoor meteen van uit dat ik ook voor de val van het regime ben’, aldus Netjes vanuit de rechtzaal. ‘Zo gaat dat. Ze denken dat ze een grote vis te pakken hebben.’

Netjes werd gearresteerd op grond van een Egyptische wet die burgers het recht geeft om iedereen die ‘een criminele daad begaat’ te arresteren en af te leveren op het politiebureau.

Beruchte gevangenis

De wet bestaat al sinds 1950, maar werd onlangs door de procureur-generaal van Egypte opnieuw onder de aandacht gebracht. De wet is door liberalen en politiek activisten sterk veroordeeld. De toeristische sector sprak haar zorgen uit over misbruik van de wet en was bang dat toeristen massaal opgepakt zouden gaan worden door straatverkopers zodra ze weigerden hun prullaria aan te schaffen.

Netjes heeft de nacht doorgebracht in de cel in de beruchte gevangenis van Tagammo El Khamis, een buitenwijk van Cairo. De inrichting staat bekend om de vele verkrachtingen die er plaats vinden. ‘Ik hoop dat ze me snel vrijlaten, maar ze zouden ook heel vervelend kunnen zijn en me nog dagen vasthouden’, zo laat Netjes weten.