“Het sabelgekletter in Noord-Korea is weliswaar zorgwekkend, maar men moet er verstandig op reageren”, zei de Duitse minister van buitenlandse zaken Guido Westerwelle in zijn gesprek met ThePostOnline.de in Den Haag. “Ook de Volksrepubliek China stelt zich in de crisis zeer constructief op en oefent op Noord-Korea een goede invloed uit. China heeft in de Noord-Koreaanse een heldere positie, ook in de VN-Veiligheidsraad,” benadrukte Westerwelle na een debat met scholieren en studenten aan de Deutsche Internationale Schule in Den Haag, die dit jaar haar 150-jarig jubileum viert.
Westerwelle liet doorschemeren dat het westen, Rusland en China gezamenlijk optrekken tegen de oorlogshitserij van de Noordkoreaanse dictator Kim Jong-un. “Wij hebben al onze bondgenoten in deze regio gegarandeerd dat we aan hun kant staan,” zei Westerwelle tegen thepostonline.de. “Vooral met Japan en Zuidkorea hebben we permanent contact. Zij zijn onze bondgenoten.”
De Duitse minister van buitenlandse zaken discussieerde samen met zijn Nederlandse ambtgenoot en gastheer Timmermans met scholieren en studenten van vijf verschillende scholen en hogescholen in Den Haag over het thema: ‘De toekomst van Europa – doe mee’, aan de Deutsche Internationale Schule in Den Haag.
Het was een verfrissende dialoog, die voornamelijk in het Duits en af en toe in het Engels werd gehouden. Westerwelle en Timmermans benadrukten gezamenlijk, dat “Europa ons lot is. We zijn Europeanen en we zullen ook deze crisis gezamenlijk overwinnen. Crises bieden ook kansen. Die kansen moeten we benutten.”
Deze kansen zijn er naar de mening van Westerwelle vooral in gelegen, dat “Europa na de val van de Muur in Berlijn in 1989 nu in vrijheid en democratie herenigd is. En dat niet alleen Duitsland werd herenigd.”
Toen de 16-jarige Helena, die een Spaanse vader en een Duitse moeder heeft en die aan de Deutsche Internationale Schule in Den Haag naar school gaat, aan Westerwelle vroeg: “Waar moet ik studeren? In Holland? In Duitsland? In Spanje?”, antwooordde de Duitse minister van buitenlandse zaken: “Dat u die vraag überhaupt kunt stellen is toch al geweldig. Die keuze is aan u en u heeft die keuzemogelijkheid te danken aan het proces van Europese eenwording.”
Zijn ambtgenoot Frans Timmermans knikte instemmend.
Maar het was ook Timmermans, die vervolgens bij de beantwoording van de vraag van een andere student geen blad voor de mond nam: “We moeten inderdaad toegeven dat het een boel jonge mensen in bijvoorbeeld Griekenland of Spanje, waar meer dan de helft van de jongeren momenteel werkloos is, slecht gaat”
Timmermans gebruikte herhaaldelijk het Duitse woord beschissen (‘klote’), waarop Westerwelle zich van deze woordkeuze distantieerde.
“Maar niet van de vaststelling inzake de gevolgen van de crisis qua werkgelegenheid voor de jeugd.”
“Frans, jij mag dat zo formuleren,maar als ik dat zo zou zeggen, stond het vanavond meteen op Youtube“ grapte de Duitse minister van buitenlandse zaken. Timmermans lachte en trok een verzoenlijk gezicht over zijn niet bepaald gelukkige woordkeuze.
Na afloop van het debat met scholieren en studenten in Den Haag ging Westerwelle nog verder in op de actuele crisis in Europa. “Ik ben van mening, dat een meerderheid van de Duitsers achter Europa staat en ook achter de euro. De Duitsers weten dat als we de euro opgeven, we daarbij meer zouden verliezen dan winnen”, gaf hij aan met betrekking tot de nieuwe partij Alternative für Deutschland, die de D-mark weer wil invoeren. “Als we dat doen, zou Europa op het verkeerde spoor komen,” waarschuwde Westerwelle in zijn gesprek met thepostonline.de.
“We hebben meer te verliezen dan te winnen wanneer we uit de euro zouden stappen.”
De Duitse minister van buitenlandse zaken wilde zich niet uitlaten over het crisismanagement van de Nederlandse minister van Financiën en Mr Euro Jeroen Dijsselbloem tijdens de Cyprus-crisis. Op de vraag of hij vindt dat Dijsselbloem zijn werk goed doet, antwoordde Westerwelle: “Geen commentaar.”
Vertaald uit het Duits door Hans van der Liet.
CC-Foto: Janwikifoto.