Volgens een ECB-studie over financiën van huishoudens is de kloof tussen arm en rijk in Nederland zo goed als het kleinst van de eurozone. In Duitsland zouden de verschillen het grootst zijn.
De tien procent best verdienende Nederlanders hebben vier keer zoveel geld als de laagste tien procent. In Duitsland is deze verhouding één op honderd.
Alleen op het eilandje Malta en het ooit communistische Slowakije zijn de verschillen tussen arm en rijk nog kleiner. Op Malta is de verhouding één op drie, in Slowakije zelfs één op twee.
Overigens spant Nederland de kroon qua schuld. De tien procent met het minste geld heeft een gemiddelde netto schuld van 28.100 euro. Dit komt vooral door de hypotheekschuld in ons land.
Voor veel ouderen wordt het verschil tussen arm en rijk in Nederland te groot. Uit een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) bleek dat bijna driekwart van deze groep verschillen te groot vindt.
Net na de formatie vloog PvdA-voorzitter Hans Spekman uit de bocht door te zeggen dat nivelleren een feest is. Hij haalde daarmee de woede van regeringspartner VVD op de hals. De verschillen tussen arm en rijk blijken in Nederland relatief. Spekman kan in polonaise.