De toon en de inhoud over het opvangen van asielzoekers en andere vluchtelingen zijn radicaal aan het verschuiven. Die ontwikkeling is nu ook in Duitsland te zien. Iedereen herinnert zich de uitspraak van Kanselier Merkel dat de asielzoekers van harte welkom zijn. Zondag keerde zij haar kaarten. Er moet een eind komen aan de toestroom van de vluchtelingen naar Europa. Wat een wending!
In ons land is eenzelfde wending te zien. Minister Dijsselbloem zei een paar dagen terug dat er misschien wel een ‘mini-Schengen‘moet komen. Paniek achter de schermen in de PvdA. Minister Dijsselbloem durft. Hij is daarvoor te prijzen. Als de stroom immigranten zo doorgaat, gaat onze welvaart kapot, zei hij. Het kabinet laat de consequenties van de opvang van asielzoekers zien. Zo’n 500 miljoen euro wordt daar voor dit jaar weer extra uitgetrokken. Daar zal het niet bij blijven. Ook zien we dat in tal van gemeenten verzet wordt getoond en dat geopperde plannen vervolgens ook niet doorgaan.
Weer een bewijs van mijn waarneming dat het beleid begint te verschuiven.
Van het allergrootste belang is dat de procedure, die de asielzoekers die hier al zijn, zullen moeten ondergaan, vóór dat kan worden besloten over hun aanvrage, geen eenvoudige en snelle kan en moet zijn. Zorgvuldigheid voor alles. Met als eerste vraag: betreft het mensen die uit hun land gevlucht zijn omdat hun leven in gevaar is, of zijn het – wat heet – economische vluchtelingen.
Laten we eerlijk zijn. Als het onszelf zou betreffen, zouden we ook op weg gaan naar een land, naar een deel van de wereld, waar we een beter leven denken te krijgen. Wie zou dat niet willen? Wie zou dat ondanks allerlei risico’s niet doen? Maar die overwegingen bieden geen recht op asiel. De wending in het vluchtelingenbeleid is vast en zeker ook het gevolg van wat burgers vinden. Burgers zijn ook kiezers. Misschien wel de helft van de aanhangers van de SP en de VVD zijn het eens met de lijn die de PVV voorstaat. Zo is het verklaarbaar dat de SP nu ook zegt dat, als het sluiten van de buitengrenzen niet lukt een mini-Schengen onafwendbaar is, zei SP-Kamerlid Van Bommel.
Premier Rutte bekende zich vrijdag tot diezelfde lijn, als die van minister Dijsselbloem. Zondag zei de premier – vóór het overleg tussen Europa en Turkije – dat hij ervan uitgaat dat er met de Turkse regering ‘strakke afspraken’ zullen worden gemaakt, om zo te bereiken dat de stroom vluchtelingen ‘tot bijna nul’ worden teruggedrongen.
Diezelfde dag sloten Europa en Turkije een akkoord. De Turken wisten Europa, dat door eigen machteloosheid met de rug tegen de muur stond, tot grote concessies te dwingen. Door Turkije is daarbij zeker niet toegezegd dat de stroom vluchtelingen ‘tot bijna nul’, zoals Rutte eerder zei, zal worden teruggedrongen. Na de woorden van het akkoord, nu de daden.
Daarom heeft EU-president Tusk volkomen gelijk dat Europa zelf de eigen buitengrenzen veel intensiever moet gaan bewaken. En onze regering mag dus niet de heldere uitspraken van Rutte en Dijsselbloem over ‘Schengen’nu weer inslikken.