OMG

Doornroosje wordt man

30-11-2015 13:41

LONDEN – Opvoeringen van het sprookje Doornroosje volgen meestal een vast patroon. De knappe prinses prikt zich aan het spinnewiel en valt samen met de rest van het paleis in slaap tot de prins haar wakker kust. In het theater van Bristol pakken ze het dit jaar helemaal anders aan.

De producenten van de jaarlijkse pantomimevoorstelling maakten zich grote zorgen over stereotyperingen. Waarom zijn de vrouwen altijd de zwakkelingen in sprookjes en moet de man ze redden? Wat voor beeld krijgen kinderen van man-vrouwverhoudingen? Om klachten te voorkomen, is er dit jaar gekozen voor een radicaal andere aanpak. De hoofdrol is dit jaar voor 'Doornroos'. Oftewel: een robuuste kerel met de naam Percy, die gered wordt door de prinses.

Regisseur Sally Cookson legt haar visie uit in de Britse media: "We zochten een proactieve heldin. Die van ons kan zichzelf en andere mensen redden. Zowel de man als de vrouw is dapper maar kwetsbaar. Wij hebben geen oogkleppen op." Het theater prijst de show aan als: "Een hilarisch maar avontuurlijk verhaal dat je echt niet wilt missen." Of het een succes wordt, valt nog te bezien. De eerste reacties zijn niet erg positief.