Uw wens is ons bevel. Een klein oproepje op Twitter resulteerde in twee nieuwe vegetarische recepten. Deze week in de meatless monday een pittige broccolisoep en groentensamosa’s met groene curry en kokosrijst.
Voor vier personen
– 50 gram gemalen amandelen
– 1 rode peper, zaadjes verwijderd
– 1 teen knoflook
– 2 sjalotjes
– 700 gram broccoli
– 900ml groentebouillon
– 300ml kokosmelk
Verwarm de oven voor op 180 graden. Spreid de gemalen amandelen gelijkmatig uit op een bakblik en rooster ze in 10 minuten goudbruin. Als je geen gemalen amandelen kunt vinden, zal je zelf aan de slag moeten met een theedoek en een rammend voorwerp.
Snijd de ui, knoflook en peper in kleine stukjes. Snijd de broccoli in roosjes. Verwarm een scheutje olie in de pan en fruit de eerste drie. Voeg de broccoli en groentebouillon toe en kook in 6-7 minuten de broccoli zacht. Een lekker snel soepje!
Voeg vast de helft van de amandelen toe en pureer de soep. Voeg de kokosmelk toe en warm nog even door. Breng op smaak met peper en zout. Garneer met de overgebleven amandelen.
Indien je niet van pittig eten houdt kun je natuurlijk de peper weglaten, of andersom juist nog een chilipepertje toevoegen voor extra pit.
Worden vaak geserveerd als voorgerecht of borrelhapje, maar eigenlijk zijn ze ook best leuk als sidedish.
Voor drie samosa’s per persoon
– 1 grote of twee kleine aardappel, geschild
– 50 gram doperwten
– 2 el krenten
– 1 el gehakte koriander
– 1 el citroensap
– 1 el ketjap
– 1 tl gemalen komijn
– ½ tl chilipoeder
– ½ rode peper, gesneden
– ¼ tl kaneel
– Ongeveer 6 plakjes bladerdeeg, ontdooid
Kook de aardappel gaar en snijd in ieniemienie blokjes. Meng met erwten, krenten, koriander, citroensap, ketjap, komijn, chilipoeder, pepertje en kaneel. Snijd met een vormpje (of een glas, als je er geen hebt) rondjes van 10 cm uit het bladerdeeg.
Schep een eetlepel van het mengsel aan één zijde van het rondje. Vouw het deeg over de vulling en maak er een half rondje van. Druk de rand netjes aan met een vork.
Verhit ongeveer 2cm olie in een pan. Leg de samosa’s erin en bak ze in 2-3 minuten per kant goudbruin. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Is lekker met muntsaus (150ml yoghurt, 150ml karnemelk, 3el gehakte verse munt en ½ tl komijn). Maar er moet natuurlijk nog wat bij, anders is het geen sidedish.
– 300 gram pandanrijst
– 1 blik kokosmelk
– 1 prei, gesneden
– 200 gram sperziebonen, gedopt
– 300 gram broccoli, in roosjes
– 1 knoflook, gesneden
– 1 rode peper, gesneden
– 2 el groene currypaste
Het bijzondere wat dit recept zo ontzettend lekker maakt, is dat je de rijst kookt in een mix van water en kokosmelk. Kook water en doe de rijst erbij. Zet de rijst net onder water. Doe dan de helft van de kokosmelk erbij en roer even door elkaar. Kook in 8 minuten gaar.
Gebruik de rest van het kokende water om de sperziebonen (8 minuten) en broccoli (4 minuten) in gaar te koken. Zodra de rijst klaar is, kun je het afgieten en weer laten rusten in de pan.
In de tussentijd verwarm je een scheutje olie in de pan en voeg je de prei, pepertje en knoflook toe. Doe er daarna twee eetlepels currypasta bij en een scheutje water zodat het goed mengt. Voeg de broccoli, sperziebonen en de rest van de kokosmelk toe. Laat even pruttelen. Houd je van een beetje natte curry, gebruik dan extra water of kokosmelk.
Als het warm is mag het lekker bij elkaar en staat er binnen een kwartier een lekker maaltje op tafel.
Er bestaat natuurlijk de kans dat dit niet eens per se een ontzettende combinatie is. Dan eet je de samosa’s gewoon lekker als borrelhapje/voorafje en ga je daarna aan de curry. Maar wie weet zijn ze hartstikke gezellig samen en is het smullen geblazen.
Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.