Cult

Jongerenliteratuur Prijs voor Huff en Green

16-04-2013 15:51

UTRECHT (ANP) – Met Niemand in de stad en Een weeffout in onze sterren hebben Parool-columnist Philip Huff en de Amerikaanse schrijver John Green de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs gewonnen. Green kreeg voor zijn werk ook de publieksprijs. Het is voor het eerst dat een boek beide prijzen wint. De auteurs ontvangen voor elke prijs een bedrag van 15.000 euro. De Amerikaan deelt een van de bedragen met vertaler Nan Lenders. Dat maakten de CPNB en Stichting Lezen Nederland, de initiatiefnemers van de prijs, dinsdag bekend.

De jury noemde Huffs roman 'het ultieme jongerenboek’ vanwege de kwetsbaarheid van de personages en de manier waarop de Parool-columnist een subcultuur onder studenten beschrijft. Ook Green kon op veel lof rekenen. ,,Realistisch, waarachtig, subtiel en humoristisch, Een weeffout in onze sterren is het allemaal'', schrijft de jury.

De titels lieten genomineerden als Dorst (Esther Gerritsen) en De schoenen van mijn broer (Ali Lewis) achter zich. Zo'n 5000 Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen de 15 en 30 jaar oud konden tot 15 april online hun stem uitbrengen op hun favoriete boek uit 2012.

Het is de vierde keer dat de prijs voor de jongerenliteratuur is uitgereikt. Dat gebeurde dit jaar in de School voor Journalistiek in Utrecht.