Weten & Tech

‘Superdrones’: een nieuwe generatie onbemande vliegtuigen

18-04-2013 12:00

Drones zijn (en waren) er inmiddels te kust en te keur. Van weinig meer dan op afstand bediende ‘speeltjes‘ tot ‘superdrones’. Een hiervan, een in ontwikkeling zijnde drone demonstrator van BAE, de Taranis (titelfoto), gaat dit jaar in Australië te Woomera beproefd worden. Down Under noemen ze Taranis een superdrone. Een die supersonisch zou zijn. Waar elders aan getwijfeld wordt. Gezien de overeenkomsten met andere in ontwikkeling zijnde drone demonstrators wordt Taranis eerder een subsonische drone. Als er al een definitie voor een superdrone kan worden gegeven zou dit een stealthy of low observable onbemand staartloos vliegtuig met straalaandrijving kunnen zijn, voorzien van interne wapenruimte(n). Een soort onbemande op afstand bestuurde mini-B2.

Taranis (foto: BAE.pdf)
BAEStaranisdraw

Met UAV voor Unmanned Aerial Vehicle kom je er niet meer. Er zijn er een aantal bijgekomen, al dan niet opgaand voor superdrones. De ene fabrikant noemt ze inmiddels een Unmanned Air System (UAS), de ander een Unmanned Combat Air System (UCAS), waar de variatie Unmanned Combat Air Vehicle (UCAV) tegenaan schurkt. Tot slot is er nog de Combat Unmanned Aerial Vehicle (CUAV).

nEUROn
nEUROn

Bij BAE houden zet het voor Taranis op een UCAS. Bij Dassault, waar men in een Europees consortium aan de vergelijkbare nEUROn werkt, houdt men het op een UCAV. De elegant ogendere dan geschreven nEUROn vliegt sinds vorig jaar. Gezien de overeenkomsten zullen de prestaties van de Taranis hier niet sterk van afwijken, met circa 1000 km/u als geschatte bovengrens voor de maximum snelheid.

Mikoyan Skat

Een andere in ontwikkeling zijnde superdrone met een beetje een naamsprobleem is de Mikoyan Skat (‘slut’ – lijkt daarnaast op ‘scat’ = poep), een CUAV.

MiG Skat (met AS-17 Krypton missile)
UCAVSkat

Bij Northrop-Grumman hebben ze geen naamsproblemen met de X-47B, een UCAS. Voor het UCAS-D programma, dat dan weer wel.

Update
Ik vergat er een. En zag er een over het hoofd. Dat krijg je met die stealth krengen.

De RQ-170 Sentinel. Uiterlijk voldoet dit toestel aan de superdrone definitie, maar is een onbewapende verkenner. Een uit de Lockheed Skunk Works, wat sowieso super maakt. De Sentinel noemt zich weer eenvoudigweg een UAV en wordt sinds 2007 operationeel ingezet. Hierbij is er ten minste één verloren gegaan. Nogal vervelend verloren gegaan zelfs. In 2011 werd een RQ-170 boven Iran gehijacked en daar buitgemaakt. Gezien de manier waarop het toestel is gehijacked kun je spreken van een hihack. Het besturingsysteem werd gekraakt en overgenomen. De VS ontkenden de opvallende hihack en verklaarden dat de drone door storingen is gecrasht. Meer hierover bij wiki, waar men zowel vol is van het toestel als de hihack.

Buitgemaakte Sentinel in Iran
RQ170Iran2

Voortbordurend op de Sentinel werken ze bij de Skunk Works aan een bewapende versie voor gebruik vanaf vliegdekschepen, met een aanvullende acroniem om te onthouden. UCLASS: Unmanned Carrier Launched Surveillance and Strike. Waar je voor bij www.navaldrones.com moet zijn. UCLASS lijkt in de praktijk te gaan brengen wat UCAS-D demonstreert.

X-47B (foto: Northrop-Grumman)
x47B


Taranis

nEUROn

Superdrones (demonstrator) collectie