Supermarkten moeten stoppen met de verkoop van vlees voor stuntprijzen, de zogeheten kiloknallers. Het kabinet moet daartoe dwingende maatregelen treffen, vindt de PvdA.
De regeringspartij zal dat woensdag bepleiten tijdens het begrotingsdebat van Economische Zaken over landbouw en natuur. Het is de politiek al langer een doorn in het oog dat vlees voor stuntprijzen wordt verkocht.
Begin dit jaar meldde de stichting Wakker Dier dat het aantal stunts met goedkoop vlees weer toenam. Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma wilde dit uitbannen en stuurde aan op overleg met de supermarkten.
Maar volgens de PvdA levert dat overleg niks op. De supermarkten gaan gewoon door met het zo goedkoop mogelijk inkopen van vlees en dat is onverantwoord, vindt de PvdA.
“Door die druk worden boeren gedwongen om hun dieren op te fokken tegen de laagste kosten. Daardoor is er geen geld voor wat extra bewegingsvrijheid in de stal en worden dieren met antibiotica op de been gehouden. Antibiotica die wij uiteindelijk ook binnen krijgen. Dat kan zo niet langer”, aldus PvdA’er Sjoera Dikkers. “Dit is niet alleen slecht voor de dieren en slecht voor de boeren, maar ook voor de gezondheid van mensen.”
Volgens Dikkers zit de toekomst in duurzaam geproduceerd vlees. “Daar is al steeds meer vraag naar, en steeds meer mensen zien in dat dieren ook een fatsoenlijk leven verdienen.”
Coalitiepartner VVD ziet niets in het plan. “Dit voorstel is onzinnig en houdt mensen voor de gek. De voedselveiligheid en het dierenwelzijn is in Nederland van het hoogste niveau. Mensen iets anders voorhouden is misleidend”, zegt VVD-Tweede Kamerlid Helma Lodders. Volgens haar zal de supermarkt het goedkope vlees niet uit de schappen halen zolang er een behoefte blijft bij de consument.
De helft van de Europese landen heeft volgens de PvdA al een verbod op het verkopen van vlees onder de kostprijs.
Volgens de branchevereniging van de supermarktbranche CBL lost dit het probleem van lage prijzen voor de boeren niet op. “Die wordt namelijk veroorzaakt door overaanbod en teruglopende afzet. Prijzen voor boeren worden Europees bepaald en daar hebben supermarkten geen invloed op”, aldus het CBL. De branchevereniging is tegen overheidsingrijpen op de vrije marktwerking.
Anp