Cult

Felix Meritis stelt observatorium open

18-04-2013 01:08

AMSTERDAM (ANP) – Felix Meritis in Amsterdam stelt Nederlands langst bewaarde observatorium weer open voor publiek. Wethouder Carolien Gehrels (Kunst en Cultuur) opent het observatorium donderdag. Voor het 225-jarige bestaan van het debatcentrum zijn bovenin de sterrenwacht speciale telescopen geïnstalleerd. Hiermee kunnen mensen vanaf vrijdag neonverlichte teksten bekijken die op tien gebouwen in de hoofdstad staan afgebeeld.

De telescopen maken deel uit van de kunstinstallatie Amsterdam of Above – Amsterdam of Below. Citaten van onder anderen filosoof Spinoza, dichter Vondel en muzikant Frank Zappa zijn hiermee alleen vanaf de sterrenwacht leesbaar op gebouwen zoals De Nederlandse Bank, de Amsterdamse Stadsschouwburg en het Maagdenhuis. Andere locaties die hieraan meewerken zijn de Westertoren, de Vondelkerk, De Groote Industrieele Club, het hoofdbureau van politie Amsterdam en het WTC aan de Zuidas.

Felix Meritis opende in 1788 zijn deuren aan de Keizergracht in Amsterdam. Sinds 1988 beheert een gelijknamige stichting daar een Europees centrum voor kunst, cultuur en wetenschap en organiseert die verschillende debatten en lezingen.