OMG

Grenscontrole lastig door dronken passagiers

03-12-2015 15:28

KRISTIANSAND – De Noorse politie heeft moeite met het controleren van mensen die met de veerboot van Denemarken naar Noorwegen komen. Dat komt doordat het grootste deel van de passagiers tijdens de overtocht zo veel drinkt dat er geen land meer met ze te bezeilen is.

Noorwegen controleert alle veerboten die in de havens aanmeren. Dat is op zich al een hele klus en de autoriteiten hadden wel rekening gehouden met allerlei problemen, maar niet dat dronken passagiers de controles zouden bemoeilijken.

Douaniers klagen tegen de Noorse staatsomroep NRK dat ze het drukker hebben met de dronkaards dan met de grenscontroles. Zo gebeurt het vaak dat mensen te zat zijn om op hun benen te staan of hun paspoort te laten zien. “Ze kunnen hun papieren soms helemaal niet vinden”, zegt politiewoordvoerder Jan Vidar Ødegaard. Die vertelde ook nog dat passagiers soms op de vuist gaan met de controleurs.

De politie vindt dat het drinken op de veerboten aan banden moet worden gelegd, maar daar willen de rederijen weer niks van weten, schrijft The Local. Color Lines, de maatschappij die de veerdienst tussen het Deense Hirthals en Kristiansand onderhoudt, zegt in een reactie dat er soms wel eens wat mis gaat met een dronken reiziger. “Maar het is geen schering en inslag.”