Nederland maakt graag eigen versies van buitenlandse successen (neem een Sam Sam, een Zonnetje in Huis), maar meestal is het niet meer dan een slap aftreksel van het origineel. Zo had Nederland vrijdag 20 november zijn eigenste TEDx.
TED is een jaarlijkse conferentie waarin experts uit zeer diverse, maar meestal aan technologiegerelateerde velden wordt uitgenodigd om te spreken over hun passie en om hun ideeën te delen. Om op TED te kunnen spreken of aanwezig te zijn dient ment uitgenodigd te worden. Zowel het publiek als de sprekers wordt geacht te betalen om aanwezig te zijn. We hebben het hier over tickets van minstens $1000. Hier doet men echter niet moeilijk over, omdat mensen als Al Gore, Bono, Richard Dawkins, Bill Gates of Stephen Hawking hun visie en ideeën komen delen. Dit zijn dan ook zeer interessante en dynamische sprekers.
Populariteit is ook te danken aan het feit dat TED als conferentie bepaalde principes heeft. Zo wordt er van de sprekers verwacht dat zij met een originele presentatie komen en dat zij de gelegenheid niet misbruiken om een van hun producten te pitchen. Naast de officiële TED-conferenties houden mensen ook hun eigen onafhankelijk TED-evenementen, deze worden TEDx genoemd. En die van Nederland vond plaats op vrijdag 20 november.
Oude ideeën
Op TEDx Amsterdam was het, in tegenstelling tot het origineel, vrij baan om je product te komen promoten. Zo kwam Claire Boonstra Layar promoten. Hoewel Layar een interessant product is en gebruik maakt van enkele zeer vernieuwende technologieën, voegde Clair niks toe met haar demo. Ze kon trots vertellen dat er in december een nieuwe versie van Layar aankwam en welke geweldige nieuwe features het wel niet allemaal had. In haar verhaal ontbrak echter wat voor het TEDx-publiek de toegevoegde waarde was.
Het duo Alexander Bucksch en Daniel Berio demonstreerde een technologie waarmee van omgeving door middel van foto’s 3D-scènes gemaakt kunnen worden. Naast het feit dat deze technologie niet écht baanbrekend is, was het ook meer een presentatie van ‘kijk onze technologie eens’ dan een vooruitziende blik of een geïnspireerd idee. Dit gedeelte van de conferentie kwam over als een gratis promotieplatform voor bedrijven die de organisatoren van TEDx leuk vonden.
Dovemansoren
Kevin Kelly, oprichter van Wired Magazine en expert op gebied van digital culture, hield een verhaal over technologie. Kelly is een gerespecteerd spreker en was zeker een grote aanwinst voor TEDx. Toen hij echter in plaatsnam in een te grote en te hoge stoel, leek hij met zijn bungelende benen op een baby. Door zijn monotone manier van spreken, sprak hij, hoe boeiend het ook had kunnen zijn, voor dovemansoren.
Claire van Layar en het 3D-range demo spraken ook nog eens tenenkrommend Engels. Het is moeilijk een co-founder van een bedrijf serieus te nemen als zij ‘idea’ als “ID” uitspreekt. De demonstratie van 3D-range werd gekenmerkt door nerveuze lachjes en binnensmonds gemompel. De mensen die uitgenodigd waren door TEDx zijn schijnbaar niet van hetzelfde kaliber presentator als bij de grote Amerikaanse broer.
Toekomstvisie
Waar TED uitblinkt in het vinden van mensen die een toekomstvisie kunnen uitwerpen, door middel van concrete ideeën en data was TEDx niets ander dan vaag gebrabbel in de ruimte en een gelegenheid om je product onder de ogen van mensen te brengen.
TEDx Amsterdam is echter geen verloren zaak. De fout lag bij het zoeken naar grote namen en gave technologieën, en bij het proberen een internationaal publiek te bereiken door het geheel in het Engels te doen. TEDx zou veel interessanter worden als het zich als een echte Nederlandse TED zou ontpoppen, geheel in het Nederlands met enkel binnenlandse sprekers. Maak er een evenement van waarin de Nederlandse top samen kan komen en hun ideeën delen. TEDx hoeft niet te concurreren met het origineel, laat het zijn eigen ding zijn.