Het is maandag, dat betekent meatless monday. Linda Mertens zet weer een heerlijke soep en een fijne salade voor je klaar. Althans, het recept. In deze Marokkaanse groentesoep komen ouderwetse groenten samen tot een goddelijke mix. De groenten zelf zorgen voor een romige textuur, dus is het een gezond soepje van louter groenten. Voor quinoa, de superheld van de granen, opteert ze een saladerecept.
6 personen
– 1 ui
– 2 tenen knoflook
– 300 gram wortels, in stukjes
– 300 gram pastinaak, in stukjes
– 300 gram pompoen
– 1 liter groentebouillon
– Vleugje citroensap
– 1 tl kaneel
– 1 tl paprikapoeder
– 1 el komijnzaad
– 2 el verse koriander
Verhit een scheutje olijfolie en een klontje boter in een soeppan en fruit de ui en knoflook. Voeg de pastinaak en wortels toe. Roer alles goed om, dek de pan af en laat 5 minuten op laag vuur staan.
Snijd de pompoen in stukken, verwijder de schil en pitten en doe het in stukken in de pan. Als je een biologische pompoen hebt gekocht, kun je de schil eventueel laten zitten. Bak nog 5 minuten en voeg dan de bouillon toe.
Doe het kaneel, komijnzaad en naar smaak peper en zout erbij en roer goed door. Laat 35-40 minuten koken tot de groenten zacht zijn. Pureer de soep en voeg eventueel wat meer water toe als de soep te dik is. Voeg het vleugje citroensap door en serveer met een beetje verse koriander en paprikapoeder. Zo heb je een lekker, gezond én kleurrijk soepje.
De opperbaas van gezond eten: quinoa. Quinoa is de superheld onder de granen, een leverancier van alle 9 aminozuren (wat het een complete eitwitbron maakt), is bovengemiddeld rijk aan ijzer, calcium, vitamine B en E en is glutenvrij. Het is vergelijkbaar met couscous, maar het is ook een goede vervanger van rijst en in salades.
4 personen
In het boodschappenmandje
– 300 gram quinoa
– 300 gram kikkererwten (gewoon uit blik, goed afspoelen)
– 300 gram tuinerwten
– 75 gram rucola
– 2 bosuitjes, gesneden
– 1 teen knoflook, gesneden
– 1 el komijnzaad
– limoensap van 1 limoen
– 10-12 falafel balletjes
Kook de quinoa zoals op de verpakking staat. Fruit de knoflook in een scheut olie en voeg de diepvries tuinerwten toe.
Voeg naar 4 minuten de kikkererwten toe en doe de komijnzaad en sap van een halve limoen toe. Pers de andere helft van de limoen bij de quinoa. Verwarm in een koekenpan de falafel balletjes. Dit duurt niet lang, ze hoeven alleen te verwarmen in tegenstelling tot vlees dat gaar moet worden.
Meng de quinoa, bosui en groenten en laat het een paar minuutjes afkoelen. Voeg naar smaak peper en zout toe. Met met de rucola en serveer met de falafelballetjes. Zo simpel is het.
Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.