Sommigen leggen de keuze voor schaliegas die de PvdA hedenochtend maakt voor de winning van schaliegas uit als een draai van de sociaal-democraten. Niets is minder waar. PvdA-leider Diederik Samsom heeft zich nooit expliciet uitgesproken tégen de winning van schaliegas. Dat laat niet onverlet dat er binnen de PvdA grote weerstanden leven tegen de winning. We nemen u mee terug naar 2011: “Noodzaak schaliegas staat niet vast. Maar….als we geen kolen of kernenergie willen, hebben we, ook met snelle opmars duurzaam, veel gas nodig.” Was getekend, Diederik Samsom.
Dat jaar – 2011 – stond in het teken van schaliegas. Het toenmalig kabinet was de mogelijkheden van deze vorm van gaswinning aan het onderzoeken. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) had er wel oren naar. Binnen de Tweede Kamer leverden echter veel vragen, met name over de veiligheid van de winning. Middels het zogenaamde fracking worden met een combinatie van water en chemicaliën steenlagen gebroken zodat het gas omhoog gepompt kan worden. Dat zou mogelijk risico’s kunnen inhouden voor het grondwater waar doorheen geboord wordt.
Samsom was destijds nog gewoon Kamerlid maar wel al een fervent twitteraar. Zijn standpunt was duidelijk:
Noodzaak schaliegas staat niet vast. Maar….als we geen kolen (of kern) willen, hebben we, ook met snelle opmars duurzaam, veel gas nodig
— Diederik Samsom (@diederiksamsom) September 5, 2011
Ook over het ‘fracken’ en het gevaar voor het drinkwater was hij duidelijk:
@afrentz Eens met voorzorgsprincipe. Vandaar de terughoudendheid. Maar fraccen gebeurt ook bij gewone gaswinning. Ook nodig voor geothermie
— Diederik Samsom (@diederiksamsom) June 25, 2011
Maar twitteren is geen beleid maken dus in 2011 diende hij een motie in: (proef)boren kan alleen wanneer aan zekere voorwaarden is voldaan: de veiligheid en het draagvlak. Laat dat nou net het punt zijn: de PvdA gaat akkoord onder strenge voorwaarden, dixit PvdA-Kamerlid Jan Vos.
Dat er elders binnen de PvdA zelf heel anders wordt gedacht over schaliegas – neem nou Gelderland en Europa – is iets anders. Dat is niet nieuw, dat geldt ook voor andere onderwerpen, nietwaar?