Meatless monday

29-04-2013 17:00

Voor Koninginnenacht en -dag maakt ook Linda Mertens uitzondering. Daarom staat de Meatless Monday van deze week in de kleuren van ons land. We beginnen met een oranje geroosterde paprikasoep en eindigen met Mixed-veggie-grill met balsalmico-dip.

Geroosterde paprikasoep

Zes personen
– 3 rode paprika’s
– 2 gele paprika’s
– Pot geroosterde paprika’s uitgelekt
– 1 teen knoflook
– 1 ui
– 7,5 dl groentebouillon
– 1 el. bloem
– Zout en peper

Aan de bak

Verwarm de grill voor. Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de stelen, de zaadjes en de zaadlijsten.
Bewaar 1 gele paprika (niet gegrild) voor de garnering.

Bekleed de grillpan (of ovenschaal, als je geen grillpan hebt) met folie en leg de paprika’s met de bolle kant naar boven. Stapel ze niet.

Gril ze tot het vel begint te verschroeien en er blaasjes op komen.

Doe de paprika’s in een plastic zak en laat ze afkoelen. Verwijder daarna het vel en snijd de ontvelde paprika’s in grove stukken. Snijd ook de paprika’s uit pot in grove stukken.

Doe ui, knoflook en 1,5dl groentebouillon in de pan. Laat ongeveer vijf minuten koken, zodat de bouillon iets inkookt. Draai het vuur laag tot alles zacht is en het een beetje begint te verkleuren.

Strooi de bloem over het uienmengsel en roer geleidelijk de rest van de bouillon er doorheen. Voeg de paprika’s toe en breng alles aan de kook.

Dek de pan af en laat 5 minuten pruttelen. Laat iets afkoelen en pureer de soep glad. Breng op smaak met peper en zout.

Warm de soep weer op en serveer en kleine blokjes gele paprika ter garnering.

Mixed-veggie-grill met balsalmico-dip

Vier personen
– 1 grote Aubergine
– 250 gram Pastinaak
– 1 Flespompoen
– 2 Zoete aardappelen
– 1 groot blikje tomatenpuree
– Veel verse kruiden zoals rozemarijn, oregano, basilicum
– Peper en zout
– 50 tot 75 ml. balsalmico-azijn
– 3el bruine suiker
– 50 ml. creme fraiche of zure room

Aan de bak

Laat de aubergine weer minimaal een uur soppen in een flinke scheut olijfolie en een nog flinkere lading zout, om het vocht eruit te halen. Spoel af met water en dep droog met keukenpapier. Verwarm de over voor op 180 graden.

Maak de pastinaak en zoete aardappel schoon met een nieuw schuursponsje, laat de schil zitten. Schil de pompoen wel en verwijder de pitten. Snijd alle groenten in sneetjes te dikte van lekker Vlaamse frieten. Meng alles in de ovenschaal, doe er een wat olijfolie overheen en strooi de verse kruiden er overheen. Voeg naar smaak peper en zout toe.

Schuif hem zo de oven in en laat hem daar 20 minuten staan. Na de eerste 10 minuten even eruit halen om alles door elkaar te husselen. Na 20 minuten zet je de oven op de grill stand. Meng het blikje tomatenpuree door de groenten en zet het prutje nog 5-10 minuten onder de grill, zodat de groenten lekker krokant worden.

In de tussentijd kun je de balsalmico-dip maken. Mix de balsamico azijn en bruine suiker in een kleine pan en verwarm dit boven een middelhoog vuur terwijl je blijft roeren. Breng het aan de kook en kook het mengsel dan 3-5 minuten op een laag vuurtje terwijl je non-stop blijf roeren en het mengsel uiteindelijk gehalveerd is. Giet het mengsel dan gelijk over in een schaal. Zorg dat het mengsel niet afkoelt in de pan omdat dit erg lastig schoon te maken is.

Na het overgieten raad ik je dan ook sterk aan om gelijk een laagje water in de pan te gieten. Als het mengsel 10 minuten is afgekoeld combineer je het balsamico mengsel met de crème fraiche of zure room. Hoe sterk je het balsamico mengsel maakt mag je naar eigen smaak invullen. Mix het geheel goed glad.

Haal de groenten uit de oven, serveer de kleurrijke mixed-veggie-grill met een schaaltje balsalmico-dip. Lekker met een glaasje rode wijn!

Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.

Ben je door de Meatless Monday ontzettend geïnspireerd om vaker plantaardig te eten? Daag jezelf uit en schrijf je in voor de Veggiechallenge, een fantastisch initiatief waarbij je veel informatie krijgt over plantaardig en vegetarisch eten.