De verrekijker, de brandweerslang, de CD en korfbal; wij Nederlanders hebben dit allemaal bedacht. Ze zijn bepalend geweest. Wereldwijd. Vooral korfbal. Maar de laatste ingeving van een Nederlandse kunstenaar is in Nederland nog niet zo bekend. Men neemt de oudste vechtsport ter wereld en combineert deze met de oudste denksport ter wereld. Onwaarschijnlijk, maar verrassend leuk: Chessboxing.
In een stripboek van Enki Bilal zag hij het voor het eerst; twee zwaargewichten die eerst een bokswedstrijd afwerkten, om vervolgens een zenuwslopende partij schaak te spelen.
De Nederlandse kunstenaar Iepe Rubingh zag er meer in. Enkele maanden later, vond in zijn woonplaats Berlijn, de eerste wedstrijd chessboxing plaats.
Hij naam het op tegen de Nederlandse advocaat Jean-Louis Veenstra, oftewel ‘The Lawyer’. Laatstgenoemde verloor de partij en eiste een revanche. Enkele weken later stonden ‘Iepe the Joker’ en ‘The Lawyer’ opnieuw tegenover elkaar, in de Amsterdamse Paradiso. En zo ging 2003 de boeken in als de geboorte van chessboxing.
Je vrouw die gescheiden wil slapen op je huwelijksnacht, op de laatste speeldag een kampioenschap verspelen of eerst een pot boksen en dan eens rustig schaken. Allemaal voorbeelden van een anticlimax. Rubingh besloot daarom het idee naar zijn hand te zetten en het een en ander te veranderen.
Hij besloot dat er 11 rondes moesten zijn; 6 rondes schaken (4 minuten per ronde) en 5 rondes boxen (2 minuten per ronde). Dit gebeurt om en om: eerst schaken, dan boksen en zo verder. Tussen de rondes door krijgen de spelers een minuut om de bokshandschoenen aan- of uit – te trekken. Je wint, wanneer je de ander schaakmat zet of knock-out slaat. Simpel. Gebeurt dit beide niet, dan win je wanneer de ander zijn schaaktijd (12 minuten per speler) op is, of omdat de jury jou overall beter vond.
Zowel het boksen als het schaken gebeurt in een bokstenue. En om de tere oortjes van de spelers te beschermen, tegen het geblèr van de verslaggever ter plaatse, dragen ze koptelefoons.
Schaakboxen is tegenwoordige een mondiale sport. Dit ‘Hollandse product’ wordt gespeeld van Duitsland tot India en van China tot Amerika. Het mooie aan schaakboksen is dat je zowel fysiek als mentaal het maximale van je lichaam moet vragen. Het doel van de World Boxing Chess Organisation is dan ook: “The old ideal of a healthy mind in a healthy body: Mens sana in corpore sano.” Om het maximale uit de sport te halen heeft de WBCO ook nauwe banden met topschaker Kasparov en de K1-broers Klytsjko.
Dus als je een beetje kan schaken en niet bang bent om iemand een stuiter voor zijn harses te geven, kan je je hier opgeven.
Filmpje!