Bent u ook zo blij dat dit weekend het klimaat is gered? In Parijs werd besloten dat de wereld niet te warm mag worden. Bij dit soort politieke prestaties wilt u natuurlijk weten wie daar verantwoordelijk voor zijn. Gelukkig zijn er heel wat politici die u dezer dagen proberen te misleiden.
U kunt het zo gek niet bedenken of uw favoriete politicus was in Parijs om erbij te zijn. PvdA-Kamerlid Lutz Jacobi bijvoorbeeld, CDA’er Agnes Mulder en D66-duurzaamheidsdame Stientje van Veldhoven waren allemaal in de buurt.
Het Europees Parlement zond eveneens een heuse delegatie. Van de vijftien Europarlementariërs kwamen er maar liefst twee uit Nederland: SP’er Anne-Marie Mineur en D66’er Gerben-Jan Gerbrandy. De boodschap is duidelijk: Nederland speelde een belangrijke rol in Parijs!
De grote vraag is natuurlijk: maakt het allemaal wat uit? Steeds weer kwam een zaal met een onmetelijk groot scherm in beeld waarop helemaal niets te zien was, net als op de beelden in zijn geheel. De aanwezigen zaten allemaal belangrijk en gewichtig te zijn, maar de vraag is of ze ook echt verschil maakten. Dat gebeurde natuurlijk helemaal niet in die grote zaal, maar in de achterkamertjes.
De vraag is wie er daar aan tafel zaten. Daar zijn politici met reden juist heel vaag over. Het antwoord is in dit geval namelijk: vrijwel alle mensen die u de afgelopen dagen in de media over de klimaatconferentie hoorde, zaten niet aan tafel. Zij onderhandelden niet. Parijs was een conferentie van onafhankelijke landen die elk een vertegenwoordiging hadden gestuurd.
Om het proces een beetje efficiënt te houden, had de EU twee vertegenwoordigers: Eurocommissaris van energie Cañete en de Luxemburgse minister Dieschbourg, omdat dat land momenteel voorzitter is van de Europese Raad.
Al die Kamerleden en Europarlementariërs zaten niet aan tafel en konden zich hooguit vermaken met allerlei briefings, netwerkgesprekken en mediamomentjes. Ze hebben ongetwijfeld allemaal hele belangrijke lijntjes met de onderhandelaars gehad, zo willen zij u laten geloven. Hoe dat voor al die politici tegelijk kan gelden begrijpt natuurlijk niemand.
Wat resteert zijn politici die massaal traditionele en sociale media bestoken met berichten hoe belangrijk ze zijn, terwijl ze eigenlijk geen rol speelden. Ze staan net als clubs als Greenpeace en Milieudefensie gewoon aan de zijlijn en hebben vooral een mening over het klimaat.
Al die politici komen de komende tijd pas aan bod als er impopulaire maatregelen genomen moeten worden om al die Parijs-afspraken waar te maken. Windmolens in uw achtertuin bijvoorbeeld. Dan staan diezelfde politici vast niet meer te dringen om voor de camera te verschijnen.
Deze column werd vannacht uitgesproken bij het programma Opvliegers op 1 van Powned. Dit jaar doet Chris Aalberts onder de titel Bruslog – Brusselse logica – verslag van Europese politiek in Brussel en Den Haag. Voor zijn verslaggeving is ook jouw financiële steun essentieel.