OMG

Noren willen Finland bergtop schenken

17-12-2015 15:52

OSLO – Finland bestaat in 2017 precies honderd jaar. Voor Noorwegen de gelegenheid om de Finnen een prachtcadeau te geven. Op Facebook is daarom een actie gestart om een bergtop aan het buurland te geven.

Het gaat om de berg Haltiatunturi in het noorden van Noorwegen. Het grootste gedeelte van de berg ligt in Finland, maar de top, op 1365 meter hoogte, is Noors gebied. De Noren vinden nu dat het in hun ogen platte Finland wel een nieuw hoogste punt kan gebruiken.

Veel hoeven de Noren er niet voor te doen. Gepensioneerd kaartenmaker Bjørn Geirr Harsson zegt tegen de staatsomroep NRK dat de grens tussen beide landen maar 20 meter hoeft te worden verschoven. Noorwegen kan Haltiatunturi overigens missen als kiespijn. De berg komt niet eens voor op de lijst van tweehonderd hoogste bergtoppen van het land. Het huidige hoogste punt in Finland is een van de uitlopers van Haltiatunturi. Hálditšohkka, zoals de uitloper heet, is 1324 meter hoog.

De Finnen zien het idee helemaal zitten, blijkt uit de reacties op Facebook. “De Noren kunnen niet alleen geschiedenis schrijven als ze dit doen”, schrijft Jyrki Veranen. “Ze kunnen een heldendaad verrichten voor de hele wereld.”