OMG

Bedrijfje gokt op scheidingen

18-12-2015 17:59

SEATTLE – Een Amerikaanse start-up wil geld verdienen aan scheidingen. Het bedrijfje SwanLuv wil stellen het geld lenen voor de bruiloft van hun leven, maar als ze gaan scheiden, moeten ze het hele bedrag, inclusief rente, terugbetalen.

Paren die zich bij SwanLuv melden, moeten allerlei informatie over hun relatie en hun manier van leven geven. Het bedrijf berekent dan hoe hoog de kans is dat het huwelijk strandt. Als SwanLuv met het bruidspaar in zee gaat, krijgen ze een lening van 10.000 dollar. Dat geld hoeven ze niet terug te betalen, z lang het huwelijk standhoudt.

Komt er een scheiding, dan eist SwanLuv het geleende bedrag terug en moet er ook een aanzienlijke rente worden betaald. Bij het bepalen van de rente spelen een aantal factoren een rol. Eentje is de duur van het huwelijk. Hoe langer een stel getrouwd is, hoe meer rente ze moeten betalen.

Clausules

Volgens de website Oddity Central zijn er ook allerlei individuele clausules in de contracten opgenomen. Als een huwelijk strandt vanwege geweld, dan moet de geweldpleger opdraaien voor de kosten en gaat het slachtoffer vrijuit. Overigens biedt SwanLuv de klanten wel relatietherapie aan voor als het huwelijk op springen staat.

CEO en medeoprichter Scott Avy noemt SwanLuv 'het casino voor je huwelijk'. Hij denkt ook dat stellen die echt van elkaar houden kunnen verdienen aan zijn bedrijfsmodel. “Maar de cijfers liegen niet”, waarschuwt hij. “50 procent van de huwelijken wordt na verloop van tijd ontbonden en daar kunnen we aan verdienen.” Mensen die zich bij SwanLuv aansluiten gokken op zichzelf. “En als ze die gok niet aandurven, moeten ze zich afvragen of ze wel echt willen trouwen”, zegt Avy.