Vergeet ons eerdere bericht met de tendentieuze kop Arriva: stoppen voor dierenleed mag niet en de al even ongefundeerde onderkop: Machinist mag gewond beest niet helpen.
Hadden wij ook maar zomaar van RTV Noord overgenomen, normaal toch een heel betrouwbare regionale omroep. Maar bij navraag bij Arriva blijken de zaken heel anders te liggen. En blijkt er sprake van een mooi, menselijk verhaal.
Voor de duidelijkheid: het is beslist niet zo dat machinisten niet zouden mogen stoppen om dieren te helpen. Integendeel.
Wel vindt Arriva dat de veiligheid voor reizigers en materieel op de eerste plaats komt. Logisch natuurlijk.
‘Maar wij vertrouwen er op dat een machinist de veiligheid prima weet in te schatten als hij of zij doet wat noodzakelijk is’, aldus een woordvoerster van Arriva.
In dit geval was die veiligheid niet in het geding, dus was er ook geen enkele reden voor Arriva om ‘het in principe af te keuren’ of om het ‘door de vingers te zien’.
Duidelijk. Recht gezet. Arriva is niet voor dierenleed en verbiedt ook geen machinisten te stoppen voor creperende dieren.
In wezen is dit juist een mooi en heldhaftig verhaal. Ga maar na: de machinist ziet op de heenreis een pasgeboren kalfje in de sloot liggen. ‘Alleen de neusgaten staken nog boven water uit’, aldus de woordvoerster die met de machinist heeft gesproken.
‘De machinist seinde de hulpdiensten in maar op de terugreis zag hij het kalfje nog steeds in de sloot liggen. Dus zette hij de trein stil, nadat hij er zeker van was dat het spoor vrij was en het dus niet onveilig was om te stoppen. Samen met een treinpassagiere ondernam hij een dappere reddingspoging. Ze zijn beiden met hun kleren aan het water in gegaan om dat kalfje te redden’.
Met goed resultaat: naar verluidt maakt het kalfje het goed. De boer heeft het dier als dank voor het redden ‘Arriva’ genoemd.