Politiek

LIVE: Weekers; de W van aftreden?

14-05-2013 15:58

De dag die je wist dat zou… nee, te flauw. Het is vandaag hoe dan ook zover: staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) moet zich verantwoorden voor de Tweede Kamer over de Bulgarenfraude. Althans, dat was de bedoeling want de oppositie onder leiding van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft de discussie inmiddels opgerekt. Het debat gaat ook over kinderopvangtoeslagen en voorlopige teruggaven. En dankzij het Algemeen Dagblad weten we nu ook dat het mis is bij het ministerie van Sociale Zaken. En dan komt Lodewijk Asscher (PvdA) om de hoek kijken.

Afbreukrisico voor Sociale Zaken ‘groot’

Op pagina 42 – gewijd aan het ministerie van Sociale Zaken – van het dinsdagmiddag door het AD onthulde rapport staat dat de Auditdienst Rijkonderzoek gaat kijken naar de uitkeringen voor volks- en werknemersverzekeringen die verstrekt zijn op de Nederlandse BES-eilanden, Bonaire, Sint Eustatius en Saba in het Caribisch gebied. “Er is een risico dat de uitkeringen niet rechtmatig zijn door ontoereikende processen, systemen en fraude. Voorts is er een risico op ontoereikend financieel beheer.” De auditdienst waarschuwt: “Het afbreukrisico is groot.”

Asscher BESEr is nog iets bijzonders met dat Auditrapport. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) stuurde dat vanmiddag naar de Tweede Kamer. In de begeleidende brief staat dat hij het op 1 mei naar het AD heeft gestuurd. Twee weken later stuurt hij het naar de Tweede Kamer. Opmerkelijk.

Maar hoe nu verder met Weekers?

De oppositie is terecht boos op de VVD bewindsman. Sinds de ontdekking van de Bulgarenfraude blinkt hij niet uit in communiceren met de Tweede Kamer. Zo stuurde hij vorige maand een ‘schandalige flutbrief‘ naar het parlement om vervolgens naar EenVandaag te stappen alvorens de Kamer te informeren.

RTL Nieuws onthulde gisteren een rapport over gedoe met kinderopvangtoeslagen en voorlopige teruggaven. Inderdaad, dat heeft niets te maken met de ‘Bulgaarse’ huur- en zorgtoeslagfraude maar geeft wel aan dat er problemen zijn bij de Belastingdienst. Maar dat is weer geen nieuws. Sinds de Belastingdienst sinds 2005 verantwoordelijk is voor de huur- en zorgtoeslagen staat de dienst onder druk. Iets wat de Algemene Rekenkamer en de Raad van State al eerder concludeerden.

Weekers zal daarom vooral de Kamer moeten overtuigen dat hij de juiste man is om de Belastingdienst te leiden. En dat zou eventueel een probleem kunnen zijn: Weekers ligt niet lekker bij zijn ambtenaren. Maar de oppositie maakt de dienst niet uit in Den Haag. De rol van de PvdA is veel belangrijker. Wanneer Weekers het idee heeft niet op de steun van de PvdA te kunnen rekenen zal hij zijn opstappen aankondigen. Vraag is alleen of de PvdA dat zou doen: hun eigen minister Asscher is dus ook bij de kwestie betrokken blijkt nu. Komt nog bij dat de sociaal-democraten hebben besloten de stringente asielwetgeving te willen aanpakken, dat lukt niet zonder de steun van de VVD.

Enfin, voldoende stof voor debat dus. Dat volgt u hieronder.