Vergeleken met begin april zijn de electorale verhoudingen amper veranderd (pdf). Dus onderwerpen als fraude rondom de toeslagen, de positie van Weekers en de strafbaarheidsstelling van de illegalen hebben geen effect gehad op de electorale verhoudingen. Dat komt mede door het feit dat VVD en PvdA al veel kiezers zijn kwijtgeraakt en er vooral een kern is overgebleven.
61 procent van de kiezers zou voor gestemd hebben bij een motie van wantrouwen tegen Staatssecretaris Weekers. Ook bij de VVD-kiezers is dat bijna de helft.
Er is een serie vragen (pdf) gesteld over de oproep van Minister Bussemaker aan vrouwen om niet afhankelijk te zijn van hun echtgenoten. Die vragen zijn uitgedraaid naar factoren als geslacht, leeftijd, opleidingsniveau en politieke voorkeur.
28 procent reageert positief op die oproep en 43 procent negatief. Vrouwen zijn wat negatiever (46 procent) dan mannen (40 procent).
Mensen met lagere opleiding (49 procent) negatiever dan mensen met hogere opleiding (37 procent).
Kiezers van de PVV (61 procent) veel negatiever dan die van D66 (28 procent).
Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat als de echtgenoot voldoende verdient de moeder dan het beste een aantal jaren kan thuis blijven als er een kind wordt geboren.
Daarbij is er weinig verschil tussen mannen en vrouwen. Ouderen vinden dat beduidend meer (54 procent) dan jongeren (33 procent). Mensen met een lagere opleiding (58 procent) meer dan mensen met een hogere opleiidng (31 procent).
Het verschil tussen kiezers van PVV (72 procent) en D66 (29 procent) is nog groter.
32 procent van de Nederlanders vindt dat de emancipatie voltooid is en 57 procent niet. Van de mannen vindt 43 procent dat emancipatie voltooid is en van de vrouwen 22 procent. Bij de kiezers van de PVV vindt 52 procent dat en bij de kiezers van de SP maar 17 procent.
Mede daarom vindt 52 procent van de Nederlanders het wel goed dat dit onderwerp door de minister aan de orde is gesteld.