Gekke sport: Unicycle Hockey

23-05-2013 10:55

Een grote villa in Laren versus een caravan, een labrador versus een olifant, clowns en kakkers; ze hebben vrijwel niks met elkaar te maken. Tenzij je hun grootste passies met elkaar combineert. Zet een hockeyer op een eenwieler en je hebt Unicycle Hockey. Het is de enige sport waar het alleen al een prestatie is om op het veld te komen. En omdat deze van oorsprong Amerikaanse sport steeds populairder begint te worden in Europa, is dit een goede reden om Unicycle Hockey eens uit te lichten.

Geschiedenis

De oudste referentie die er te vinden is voor deze gekke sport komt uit de Duitse stille film ‘Variete’ (1925). In één van de scènes (1:50 – 1:59 min) ziet men twee mensen op een eenwieler; de één met een hockeystick, de ander met een wandelstok. Ze hebben beiden een klein doel en gebruiken een verfrommelde handdoek als bal. Of het de basis is geweest voor het ontstaan van deze sport in 1960 is niet bekend, maar het zou zo maar een inspiratiebron geweest kunnen zijn. Want wat kun je verder op een eenwieler doen, behalve rondjes rijden in een circusbak? De Albuquerque Unicycle Club uit New Mexico dacht er hetzelfde over en besloot het eens te combineren met streethockey. Het duurde vervolgens nog enkele jaren tot de eerste unicycle hockey club in 1976 het licht zag. In California werd ‘The Wheel People’ opgericht.

Spelregels

Zoals bij de meeste gekke sporten zijn ook hier de regels vrij simpel, aangezien de sport al gek genoeg is. Men neemt een zaal, twee ijshockeydoeltjes, tien circusfietsen, evenveel spelers, een tennisbal en enkele streethockeysticks. De zaal is 40m bij 20m en de muren zijn tevens de lijnen. En net als bij het ijshockey staan de doeltjes niet op de achterlijn, zodat men ook nog achterlangs kan rondrazen. Een vaste keeper is er niet, maar er blijft wel steevast iemand achter om het doel te verdedigen. Simpel.

Mocht je met deze sport willen beginnen, denk dan niet dat de eenwieler van je doorgedraaide oom uit het circus meteen volstaat. De toegestane wieldiameter mag maximaal 61cm bedragen. Deze regels gelden voor elk land en zijn opgesteld door de International Unicycling Federation. Iedereen leeft deze regels na, behalve de reserve-Amerikanen. Die willen weer anders, denken het beter te weten. In Canada spelen ze het spel namelijk buiten op het asfalt, zonder lijnen en een leren bal. Ze weten het beter.

Tegenwoordig

Vandaag de dag telt de wereld drie nationale unicycle hockey competities. Duitsland is koploper met 53 teams, Zwitserland volgt met 20 teams en Engeland telt 10 geregistreerde teams. Maar ook Frankrijk, Zweden, Denemarken, Australië, Korea, Singapore, Amerika en natuurlijk Canada hebben teams. Alleen spelen zij niet in een officiële competitie. Maar dan is er de UNICON die uitkomst biedt. Zij organiseren elke twee jaar een toernooi voor clubteams. In 2012 was Italië het gastland en in 2014 zal dit Canada zijn. Uiteraard zal de wereld op het puntje van haar stoel zitten om te kijken of ze de officiële regels of hun eigen regels zullen doorvoeren op dit prestigieuze toernooi.

Dus lijkt het je leuk om te balanceren op een stuk opgepompt rubber terwijl je je ook nog moet bezighouden met het scoren van een doelpunt, dan heb je pech. Er is in Nederland geen enkel officieel team dat aan eenwieler-hockey doet. Je zal moeten uitwijken naar onze oosterburen of Engeland.

Filmpje!

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gIaLfqXdb1g