Mexicaans is niet de meest vega-friendly keuken, dus laat ik deze week zien dat je ook lekkere Mexicaans kan koken zonder vlees! Met het lekkere lentezonnetje kunnen we wel wat zomerse gerechten gebruiken op meatless monday.
Zes personen
Nodig:
– 1 rode peper, fijn gesneden
– 25 gram boter
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, gesneden
– 500 gram maïskorrels (uit blik)
– 700 ml melk
– 3 geroosterde paprika’s (uit pot), in dunne ringen gesneden
– 150 ml creme fraiche
– 60 gram witte kaas of feta, verkruimeld
– 5 takjes peterselie
Rooster de peper kort in een droge koekenpan. Fruit in de soeppan ui en knoflook in de boter. Houdt van de mais 6 el korrels apart. Voeg de rest toe in de pan, samen met de melk en rode peper.
Breng de soep aan de kook en laat minimaal 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep. Voeg de creme fraiche en paprika’s toe. Laat nog 5 minuten pruttelen.
Breng op smaak met peper en zout. Mag het nog wat pittiger? Strooi er wat cayennepeper overheen.
Vind je de maïs te overheersend? Strooi er wat paprikapoeder overheen. Verdeel de soep over de borden en geef elke kom een el mais en 10 gram kaas. Verknip de peterselie boven de porties.
Houd er rekening mee dat er in deze soep veel melkproducten zitten.
Vier personen
Nodig:
– 1 rode ui
– 2 tenen knoflook
– 1 klein blik chilibonen of kidneybonen
– 1 (gele) paprika
– 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
– 1 spaanse peper
– 3 rijpe avocado’s
– 2 limoenen
– 8 tortilla’s (mais = lekker)
– peper en zout
– eventueel: manchego kaas of zure room
Verwarm de over voor op 200 graden. Snijd de ui en knoflook, fruit kort in een pan met olie. Voeg de in reepjes gesneden paprika en uitgelekte en gewassen bonen toe.
Laat 3-4 pruttelen, terwijl je af en toe roert. Voeg de tomatenblokjes en limoensap van 1 limoen toe. Breng zachtjes aan de kook. Breng op smaak met peper en zout en laat 10 minuutjes pruttelen.
In de tussentijd kun je de guacamole maken. Schil de avocado’s en prak het vruchtvlees met het sap van 1 limoen, het pepertje en een scheutje olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Pak een ovenschaal en schep een dun laagje tomatensaus op de bodem.
Besmeer de wraps met het avocadomengels en verdeel de rest het groentemengsel over de wraps. Bestrooi indien gewenst met wat Manchego kaas of doe er een schepje zure room op. Zet 15 minuten in de oven tot er een goudbruin korstje op zit.
Extra lekker met een frisse salade en een corona on the side.
Variatietip: Houd je niet zo van bonen of wil je gewoon iets anders proberen? Deze wraps zijn ook erg lekker met de pittig gekruide tofu van AH Puur & Eerlijk.
Heeft u een groente waar u heel graag eens iets anders mee zou willen doen, of een bepaalde keuken die u terug zou willen zien in Meatless Monday? Verzoekjes kunnen ingediend worden bij @linda_mertens.