Equatoriaal-Guinea werd op de Olympische Spelen van 2000 vertegenwoordigd door een man die niet kon zwemmen. Zuid-Afrika stuurde in 2012 een hardloper zonder benen naar Londen. En de Nederlandse eer wordt over drie jaar in Rio de Janeiro hooggehouden door de fossiele resten van twee beachvolleyballers.
Richard Schuil en Reinder Nummerdor zijn onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse sportgeschiedenis. De eerste keer dat ze het nieuws haalden, was in het jaar 2390 voor Christus. Als passagiers van de Ark van Noach behoorden ze tot het handjevol overlevenden van de enorme zondvloed die de wereld trof. Toen het water was gezakt en ze terug aan land konden, besloten ze een potje te gaan volleyballen op de drassige ondergrond. Een nieuwe sport was geboren.
Het eerste beachvolleybalsucces dateert van 23 december 1888. Schuil en Nummerdor bereikten de na een zenuwslopende driesetter de halve finale van de Klooster Bokaal, een jaarlijks sportevenement in het Brabantse Nuenen, door in de kwartfinale af te rekenen met het prominente schildersduo Paul Gauguin-Vincent van Gogh. De emoties liepen hoog op en voor laatstgenoemde zou het verlies zelfs de reden zijn geweest om zijn linkeroor af te snijden.
Op 6 juni 1944 hebben Schuil en Nummerdor op het strand van Normandië een beachvolleybalclinic gegeven aan de westerse geallieerden tijdens de Operatie Overlord. De insteek van deze workshop was om sporters te leren presteren onder grote druk. De belangstelling was overweldigend en er werd zelfs gesproken over een gebeurtenis om nooit te vergeten. De dag waarop een belangrijke sportwedstrijd plaatsvindt, is sindsdien omgedoopt tot D-Day.
Zelf bezweken Schuil en Nummerdor echter onder de druk, toen ze op 9 augustus 2012 om een bronzen medaille moesten aantreden tijdens de Spelen. Het Letse duo Martins Plavins-Janis Smedins ging er met de prijzen vandoor. Opmerkelijk was de opmerking van Schuil na afloop, die zelfs zijn gouden medaille uit Atlanta zou willen inruilen voor de bronzen in Londen. Inderdaad, die gouden plak uit 1996. Op de blauwe maandag dat hij nog echt volleybal speelde.
De stoere Schuil behoorde ooit even tot de helden van de natie. Tot de volleybalploeg die tegen alle verwachtingen in het goud wegkaapte voor de neus van de favoriete Italianen. Nu gooit hij in een slap aftreksel van de sport zijn eigen reputatie te grabbel, alsof Ruud Gullit tegenwoordig met Edward Linskens een gevreesd tafelvoetbalduo vormt. Terwijl de wereld vergaat, staan Schuil en Nimmerdor nog steeds in elkaars handjes te klappen. En als de lichamen echt niet meer willen, zijn de Paralympics nog een optie.