Filmdistributeur Dutch FilmWorks bekijkt de mogelijkheid om uit de Kijkwijzer te stappen. Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf vrijdag gemeld.
De maatschappij die grote titels als The Expendables en Achtste-groepers huilen niet uitbracht, wil hiermee stelling nemen tegen het feit dat “ongefundeerde klachten een tijd- en geldrovende procedure worden ingeloodst”.
Dutch FilmWorks ergert zich al langer aan de gang van zaken. Maar de directe aanleiding was een klacht die werd ingediend over de komedie Ushi must marry. Bij de Kijkwijzer was één klacht binnengekomen over een Engelstalig scheldwoord en de seksueel getinte gebaren die actrice Wendy van Dijk in de bloopers aan het slot van de film bezigt.
Daarnaast vond de klachtencommissie het kwalijk dat het typetje Ushi in de film zelfmoord wil plegen.
De distributeur vindt het “zeer dubieus” dat er bij de behandeling van de klacht door het NICAM, die verantwoordelijk is voor de Kijkwijzer, geen enkel contact is geweest met de klager. “Uit ons contact bleek echter dat zij de regels van de Kijkwijzer helemaal niet kent en begrijpt”, legt een zegsman van Dutch FilmWorks uit. “Haar klacht had geen enkele betrekking op hetgeen waar de klachtencommissie mee aan het werk is gegaan.”
Het protest dat de distributeur bij de Kijkwijzer indiende tegen de gang van zaken, werd door NICAM ongegrond verklaard.
Het stoort Dutch FilmWorks dat NICAM vasthoudt aan zijn “parkeerwachtersmentaliteit, waarbij alle regeltjes letterlijk genomen worden en er geen ruimte is voor interpretatie. Zeker gezien de maatschappelijke discussie die momenteel loopt over de wijze waarop klachten behandeld worden, had het NICAM haar goede wil kunnen tonen door juist in deze zaak coulance te laten blijken.”
Onder anderen regisseurs Dave Schram en Dick Maas kwamen onlangs in opstand tegen de Kijkwijzer toen hun films op volgens hen bizarre gronden hun leeftijdskeuring moesten aanpassen.
Het is onduidelijk of een distributeur zomaar uit het Kijkwijzer-systeem kan stappen.
Het NICAM wordt mede gefinancierd door de Nederlandse Vereniging van Filmdistributeurs (NVF), waar Dutch Filmworks lid van is. De NVF had vrijdag geen commentaar op het voornemen van DFW.
TPO/ANP