Ook deze week weer geringe verschuivingen. Wel is het zo dat door de daling van 1 zetel bij de VVD de twee regeringspartijen met 40 zetels op de laagste score staan sinds de Tweede Kamerverkiezingen. De laatste keer dat de VVD en PvdA samen onder deze 40 zetels stonden was half februari 2010, kort voor de val van het kabinet Balkenende IV.
Na de val van Balkenende IV steeg eerst de PvdA fors in aanhang en aan het begin van de verkiezingscampagne ook de VVD. Bij de verkiezingen 4 maanden later haalden deze twee partijen samen 61 zetels. Meer informatie vindt u wederom in de bijlage. (pdf)
Jan Pronk heeft zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. 53 procent van de PvdA-kiezers vindt dat een negatieve ontwikkeling voor de PvdA. 63 procent van de PvdA-kiezers zijn het het eens met zijn constatering dat de PvdA zich steeds verder van de principes van de sociaal democratie heeft verwijderd.
Olli Rehn vindt dat Nederland in 2014 een begroting moet opstellen, met een maximaal tekort van 2.8 procent. Daarover is veel discussie ontstaan. 25 procent van de Nederlanders vindt dat Nederland dit inderdaad moet doen. Bij D66 kiezers is dat 42 procent en VVD kiezers 34 procent. Bij de PvdA is dat percentage 19 procent.
Maar de meningen lopen zeer uiteen wat men wel moet gaan doen. De helft vindt bezuinigen en de helft niet. Bij D66 en CDA zijn de meeste kiezers die vinden dat er moet worden bezuinigd (rond de 70 procent). Bij de VVD-kiezers is dat 58 procent. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS vinden maar voor 20 a 25 procent dat er bezuinigd moet worden.
48 procent van de kiezers denkt dat de VVD en PvdA samen er wel uit zullen komen bij het opstellen van de begroting voor 2014, 41 procent denkt dat het niet gebeurt.
De vraag is wat er met het sociaal akkoord gaat gebeuren als het kabinet in augustus toch met extra bezuinigingen komt van 4 miljard of meer. ok hier zijn kiezers erg over verdeeld. Die van PVV, SP en 50PLUS vinden dan in meerderheid dat het akkoord moet opgezegd worden. Kiezers van de PvdA vinden dat niet (34 procent wel en 49 procent niet). Bij de FNV-leden vindt 53 procent dat dit akkoord dan opgezegd worden en 34 procent niet.
Titelfoto: Jan Pronk donderdag tijdens de aanvullende hoorzitting over de militaire, humanitaire en politieke omstandigheden in Uruzgan. (2007 / ANP)