Binnenland

Veel jongeren maken agressie mee tijdens uitgaan

03-06-2013 16:34

Veel jongeren maken agressief gedrag mee tijdens het uitgaan: één op de vijf (21%) zegt tijdens een avondje stappen vrijwel altijd een vechtpartij te zien. Voor hun gevoel neemt de agressie ook niet af: bijna de helft (47%) zegt dat de agressie gelijk is gebleven en 17 procent ervaart een toename ten opzichte van een jaar geleden.

Volgens slechts 8% is de agressie tijdens het uitgaan afgenomen. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder ruim 2.100 jongeren die uitgaan.

Acht op de tien deelnemers (81%) waren het afgelopen jaar minimaal één keer getuige van agressie op een stapavond; vaak is dit verbaal geweld (85%), maar 62 procent zag dat er geslagen of geschopt werd en 44 procent zegt dat er gedreigd werd met fysiek geweld.

Agressie zelf ervaren

Jongeren zien niet alleen veel, meer dan de helft (56%) is het afgelopen jaar geconfronteerd met agressief gedrag tegen hen persoonlijk; gedrag dat de normale grenzen overschrijdt. Dit gaat vooral om duwen en trekken (40%), verbaal geweld (35 procent) en bedreiging met fysiek geweld (15%). Eén op de tien (10%) geeft daarnaast aan geslagen of geschopt te zijn. Ruim één op de tien deelnemers (11%) voelt zich vaak onveilig tijdens het uitgaan.

Nieuwe wet

Wat het beste werkt om agressie tijdens het uitgaan te verminderen, is volgens jongeren meer politie ter plaatse (44%), daders van geweld een horecaverbod opleggen (41%) of daders sneller oppakken en pas na het weekend vrijlaten (35%).

Het kabinet buigt zich binnenkort over een wetsvoorstel om dader(s) van fysiek geweld zwaarder te straffen als ze onder invloed zijn van alcohol en/of drugs. Een meerderheid (59%) van de deelnemers vindt dit een goede zaak.

Cameratoezicht

De afgelopen maanden haalden enkele mishandelingen na het uitgaan het landelijke nieuws omdat de camerabeelden werden vrijgegeven om zo de daders op te sporen. Jongeren staan hierachter; 86 procent is voor het vrijgeven van de beelden. Ze vinden in grote meerderheid (90%) dat de opsporing van de dader zwaarder weegt dan de privacy van de verdachte.

Dit is een onderzoek van EenVandaag. U kunt het ook hier downloaden.