Bladen

‘Robbert Dijkgraaf spreekt met dubbele tong’

05-06-2013 09:01


Het Fyra-fiasco houdt ons bezig en ook nog wat andere zaken. Dit is het ochtendgebed van ThePostOnline

Fyra-oplossing? Bel Gina Rinehart

Australië’s rijkste vrouw heet Gina Rinehart en zij bouwt in het afgelegen Noord-Australië haar eigen treinnetwerk. Bel haar eens, Dijsselbloem!

Lolboek: De Vliegende Fyra

Nog meer Fyra-leedvermaak is dit. (Zelfs Marianne Thieme kan hier om lachen, want zij postte de cartoon).

Grunberg looft Wolkers

En dat is terecht. Arnon Grunberg was aanwezig bij de presentatie van de Duitse vertaling van Jan Wolkers’ Turks Fruit in Berlijn. In zijn Volkskrant-voorpagina hoekje schrijft Grunberg dat hij Wolkers en zijn vitalisme mist. In drie schitterende zinnen: ‘Zijn naam valt nog maar zelden. Zoals de rechtvaardige hand van de markt niet altijd rechtvaardig is, zo is het alziend oog van de geschiedenis soms bijziend.’

Lodewijk Asscher is een drukke familieman

De Avondvierdaagse is een van oorsprong socialistische sportactiviteit. Lekker met zijn allen zingen in de natuur. Vice-premier Lodewijk Asscher liep mee gisteravond in de Amsterdamse Watergraafsmeer, maar hij zong niet. Hij belde.

Schermafbeelding 2013-06-05 om 09.17.42

Molukse doofpot ettert voort

Zijn de Molukse treinkapers standrechtelijk geliquideerd of omgekomen in een vuurgevecht? De kwestie popt 36 jaar na dato ineens op, nu er nieuwe autopsierapporten zijn gevonden waaruit zou blijken dat de treinkapers koelbloedig zijn neergepaft. De archieven zijn nog deels gesloten, maar de Molukse gemeenschap eist nu totale openheid. Sommige scherpschutters voelen zich ‘gepakt‘  omdat blijkt dat het gevaar voor wild rondschietende gijzelaars sterk werd overdreven.

Tragische leven van Beatle-drummer voor 12 dagen.

Mooiste leesverhaal staat vanochtend in De Volkskrant. Wie was Jimmy Nicol en waar leeft hij? Jimmy Nicol was 12 dagen lang drummer van The Beatles, in 1964. Hij verving de zieke Ringo Starr en trad zelfs op in Nederland. Daarna is het nooit meer goed gekomen. Nicol raakte in verval en is anno 2013 onvindbaar voor de pers. De Brit zou in Panama wonen met een vriendin. Toch is hij vereeuwigd in een van de mooiste Beatle-liedjes aller tijden: ‘Getting better.’ Paul McCartney baseerde de tekst van het nummer op Nicols gewoonte om ‘It’s getting better’ te zeggen als hij hem ontmoette. Dat laatste was natuurlijk niet waar. Dat wist Nicols ook: ‘Als je eenmaal het beste hebt meegemaakt, kun je niks anders meer accepteren.’

PvdA-leider Samsom bedreigd

Na staatssecretaris Fred Teeven is PvdA-leider Diederik Samsom dermate bedreigd dat er extra persoonsbeveiliging op hem is gezet. De aanleiding voor de dreigementen zou te maken kunnen hebben met zijn voornemen het plan te steunen om illegaliteit strafbaar te stellen.

Homo’s meest geaccepteerd in seculiere landen

Een staatje zegt meer dan 1000 woorden. Homo’s worden het meest geaccepteerd in seculiere, welvarende landen. Je zou dus zeggen: laat de economie groeien en ban God uit het staatsapparaat, dan komt het vanzelf goed met homo-acceptatie.

Mens ontwikkeld zich van aap door gras te eten

Wetenschapsnieuws met Darwinistisch tintje. Door gras en grasachtige planten te eten, kon de vroege mens zich 3,4 miljoen jaar geleden verder ontwikkelen dan andere primaten. Dat betogen onderzoekers van de Universiteit van Utah in een artikel dat in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences staat gepubliceerd.

Winkelstraat staat leeg

Winkelen is uit. Het afgelopen halfjaar is het winkelbezoek met 10% afgenomen, zo blijkt uit het jongste passantenonderzoek van gegevensverzamelaar Locatus. Op sommige plaatsen werden winkelgebieden zelfs 20% of 30% leger. Slecht weer is een oorzaak, maar niet de enige. ‘Mijn inschatting is dat het crisiseffect groter is dan het slechte weereffect’, zegt een retaildeskundige in het FD. ‘Dat blijkt ook uit de omzetcijfers van de detailhandel van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De modebranche bijvoorbeeld gaat er zo’n 20% op achteruit. Het winkelende publiek heeft duidelijk niet geluisterd naar het advies van premier Rutte om meer te gaan uitgeven.’

‘Robbert Dijkgraaf praat met dubbele tong’

Lyrisch praten over hoe mooi het is op Princeton University, met al zijn bossen en rust, maar in Nederland als baas van de KNAW het NIAS, ons eigen Princeton, wel laten wegstoppen in een bedompt Amsterdams kantoorpand. En bedankt, Robbert Dijkgraaf, DWDD-knuffelwetenschapper! ‘Dijkgraaf is goed in het spreken met een dubbele tong’, sneert wetenschapper Jos Damen. ‘Dijkgraaf verheerlijkt in de VS wat hij NIAS afpakt.’