Politiek

De Brusselse centralisatie-politiek

07-06-2013 12:06

“Haal de macht terug uit Brussel, Brussel trekt alles naar zich toe! Europees federalisme! Graaiers! We geven onze soevereiniteit op!”

Deze kreten klinken steeds luider in Eu-kritische kringen en ze zijn te begrijpen. Brussel is een metonymia geworden voor corruptie, machtsmisbruik, de vijand.

Déjà-vu

Bij zulke taal denk ik altijd aan tijd van de hertogen van Bourgondië die ook een centralisatiepolitiek voerden. De Nederlanden waren destijds een onderdeel van Bourgondië, (door Karel V pas helemaal verovererd) en het hof werd van Dijon naar ironisch genoeg, Brussel verplaatst. Het Brussel waar nu alle onheil vandaan schijnt te komen.

Centralisatie

De Nederlanden waren vooral voor de handel erg belangrijk voor de Bourgondiërs en waar vroeger de edelen en steden redelijk zelfbestuur hadden met talloze rechten wilde de hertog nu alle macht naar Brussel halen en een centrale regering vormen.

Dit besluit ging lijnrecht in tegen de rechten van de Nederlanden. Gelukkig krijgen de edelen het voor elkaar om in 1477 Maria van Bourgondië zo ver te krijgen dat ze het Groot Privilege ondertekend en daarmee de gewesten toestemming geeft de autoriteit van Bourgondië op te zeggen als de rechten geschonden worden.

80-jarige oorlog

Zo’n 100 jaar later blijkt dit één van de redenen te zijn waarom de 80-jarige oorlog begint.
In 1566 is er een beeldenstorm in de Nederlanden en komen Spaanse soldaten om de orde te herstellen. Philips II wil één godsdienst in zijn Rijk maar de opstandige Nederlandse gewesten onder aanvoering van Willem van Oranje willen vrijheid van godsdienst.

Op grond van het Groot-Privilege stellen de edelen en gewesten het plakkaat van verlatinghe op waarmee ze hun trouw opzeggen en dus legitiem een zelfstandige staat mogen zijn.

L’Histoire se repete

Ook nu zijn wij slachtoffer van opnieuw Brusselse centralisatiepolitiek en voelen mensen dat de rechten geschonden worden. We worden langzaam opgeslokt in het Groot-Europa waar wij niet bepaald beter van worden net zoals in de 15e en 16e eeuw. We zouden weer leeggetrokken gaan worden door armere gebieden.

Wij zijn toch al van oudsher een rebels, eigenzinnig landje? We kunnen dit stukje opnieuw uitvoeren en als soeverein land onze rechten opeisen. Historisch gezien hebben we daar alle reden toe.

Andreas Vos is 5vwo scholier en heeft grote interesse in geschiedenis.