De ondernemers zeggen het voorzichtig en netjes, maar de boodschap is duidelijk: breek de Amsterdamse haven niet af, want het kost de gemeente heel veel geld. ‘Dat is een onwenselijk situatie’.Het Amsterdamse havenbedrijf en kunstmestproducent ICL Fertilizers Europe reageren op de kritische uitkomsten van een rapport dat stelt dat ontmantelingen van de haven tot grote inkomstendalingen zal opleveren.
Uit een ambtelijke rapport, waaruit ThePostOnline al eerder citeerde, blijkt dat de gemeente Amsterdam maximaal 2,5 miljard verlies kan leiden als het plan wordt ingevoerd om de Amsterdamse haven binnen de ring schoon te vegen van milieubelastende bedrijven en woningen te bouwen in het gebied.
De Amsterdamse gemeenteraad praat morgen over het voorstel. B & W wil graag dat de raad een deel van de berekeningen ‘geheim’ verklaart, blijkt uit de agenda.
De gemeente Amsterdam, en dan met met name wethouder stadsontwikkeling Maarten van Poelgeest (GroenLinks) zinspeelt al tijden op het optuigen van een schonere haven.
De wethouder wil in in het havengebied rondom Westerpark en de Noordelijke IJ-oevers minimaal 9000 woningen bijbouwen. In andere scenario’s komt de wethouder zelfs uit op maximaal 20.000 nieuwe huizen.
Anja Vonk, woordvoerder van het Amsterdamse Havenbedrijf, laat weten blij te zijn dat de gemeente aangeeft dat de haven van ‘substantiële waarde’ is voor de stad, maar is kritisch over de haalbaarheid van de ombouwfantasie.
‘Wij hebben wel vraagtekens of de haven en deze locatie een oplossing kunnen zijn voor het woningvraagstuk. Het is niet voor niets dat woningbehoefte en financiële haalbaarheid onomstotelijk vast moeten staan voordat er over verplaatsing van bedrijven sprake zou kunnen zijn.’
De betrokken bedrijven in Coen-Vlothavengebied bieden werk aan 1200 mensen werk en inkomen. De plannen moet vanaf 2025 worden ingevoerd is de doelstelling. ‘Voor veel bedrijven bestaat er een behoorlijke dosis onzekerheid. Voor veel mensen klinkt 2025 heel erg ver, voor bedrijven is het echter best dichtbij’, zegt Vonk
Ook Anthony Zanelli, directeur van kunstmestproducent ICL Fertilizers Europe C.V, is kritisch over de voorstellen. ‘De onzekerheid tot 2025 over het voortbestaan van de locatie in de jaren erna ervaren we als een onwenselijke situatie’, laat hij weten aan ThePostOnline.
De directeur verwacht dat investeringen mogelijk worden stopgezet als er niet snel duidelijkheid komt. ‘We hebben een aantal investeringsplannen op het gebied van capaciteitsvergroting en fosfaatrecycling die mede door de onzekerheid wellicht niet doorgaan. Dat grote investeringen – met de daarbij behorende vergroting van de werkgelegenheid en duurzaamheidsambities – worden stopgezet, is niet alleen jammer voor de locatie maar ook voor de gemeente’, zegt hij.
Het college laat bij monde van een woordvoerder weten dat de gemeente niet van plan is om de meest extreme variant door te voeren en zinspeelt op een gematigde uitvoering. ‘Als je kijkt naar wat voorlicht is dat niet de meest verliesgevende variant’, zegt de woordvoerder.
In deze milde variant, waarbij dus niet de hele haven wordt omgebouwd tot woongebied, kan het maximale verlies echter nog steeds oplopen tot bijna een half miljard. Het minimale verlies bedraagt bijna 100 miljoen euro.
De woordvoerder wijst erop de geheimhouden van de cijfers te maken heeft met bedrijfsgeheimen van enkele havenbedrijven. ‘De feiten over mogelijke verliezen blijven inzichtelijk.’