Weten & Tech

Mans En Garde: Wapens van de Free Syrian Army

15-06-2013 20:00

FSAtrebuchet

Nu het EU-embargo voor Syrië is opgeheven en het Witte Huis gisteren meldde de FSA daadwerkelijk te gaan bewapenen kijkt En Garde naar wat de FSA momenteel in huis heeft. Christ Klep deed recent bij K&B uit de doeken dat de FSA vooral behoefte heeft aan geleide raketten voor luchtafweer en antitank. En Garde pluist het verder uit.

De schattingen lopen afhankelijk van de bron nogal uiteen, maar de FSA telt tussen de 60- en 140 duizend strijders, waarvan 10- tot 25 duizend overlopers uit het Syrische leger. De strijders zijn georganiseerd in gevechtsteams van 6-10 man opererend in brigades van circa 400 man. Mannen die afgaande op de beelden een vrij beperkte woordenschat bezitten. De gevechtsteams beschikken naast de persoonlijke buksen typisch over een draagbaar machinegeweer en een antitankwapen in de vorm van een RPG of vergelijkbaar. De commandostructuren maken gebruik van VHF/UHF radio’s, off-the-shelve walkie-talkies, mobieltjes en satelliettelefoons. Van deze laatste ontving de FSA er mogelijk al 3000 uit Qatar. Dit, naast andere force-multipliers zoals nachtzichtapparatuur. Ook het internet en de social media vervullen een belangrijke rol in de FSA C4I (Command, Control, Communications, Computers and Intelligence). Facebook en Twitter gaan wellicht tot nieuwe command&control acroniemen leiden. Niet dat er een tekort aan is.

FSA NORINCO M99 (deze en meer bij Oryx’ blog)
NORINCOm99

Handvuurwapens en machinegeweren

Er is geen standaard buks voor de FSA-strijders, maar de AK-47 (7,62 x 39 mm) en AK-74 modellen (5,45 x 39 mm) afkomstig uit alle windstreken zijn wel de meest voorkomende. Daarnaast zijn er FN FALs (7,62 x 51 mm) uit Qatar, al dan niet eerder ingeschoten in Libië. Een andere Europeaan die je soms ziet is de Heckler&Koch G3. Een op de FAL lijkende buks in hetzelfde kaliber. G3s werden of worden onder meer in Turkije, Iran en Pakistan geproduceerd. Daarnaast lopen ze bij de FSA met M16 versies rond. Wie goed oplet kan eveneens antiek tegenkomen. Of rustiek, soms opgevoerd met huisvlijt. Ook de (clandestiene) tweedehands wapenmarkt beleeft gouden tijden, wat zo’n beetje alles mogelijk maakt op wapengebied. Zeker bij het kleinspul. Het is hierbij wel slim om te weten wie er vóór jou met z’n tengels aan de spullen hebben gezeten (video).

De betere schutters, of zij die er een te pakken kregen, kunnen snipen met onder meer versies van de Russische Dragunov (7,62 x 54R) of OSV-96 (12,7 x 108 mm). Of met een Chinese 12,7 mm NORINCO M99. En verder met elke scope die ze te pakken of geleverd krijgen om er een gewone buks mee op te voeren. Niet dat je dan automatisch een betere schutter bent. Monteer de optiek verkeerd of stel het incorrect in en je mist alleen betrouwbaarder.

Bandgevoed ratelen, al dan niet dom-stoer uit de heup, doen ze bij de FSA brigades eveneens grotendeels in het Russisch, veelal met telgen uit de PK familie (7,62 x 54R) of als zwaarder voorhanden is, met DShKs (Degtyaryova-Shpagina Krupnokaliberny – 12,7 x 109 mm). Net als in Libië kom je ook technicals tegen met zware KPV machinegeweren (14,5 x 114 mm), waar de terugslag -zeker op ZPU-2 dubbelaffuit- teveel van is voor sommige gebruikte platforms.

M79 Osa en RBG-6 granaatwerper (meer bij arabist.net)
FSAfightersM79RBG6

Raketten en granaatwerpers

Harde doelen kunnen door de FSA worden bestookt met de welhaast onvermijdelijke RPG, waar ook hogere nummers dan de typische -7 serie van gebruikt worden. Zoals de disposable RPG-22 in 72,5 mm of de RPG-29 met 65-105 mm projectielen. Een andere gebruikte raketgranaatlanceerder is de Joegoslavische 90 mm M79 Osa. De FSA heeft verder voldoende ongeleide raketten in huis -al dan niet in schuurtjes geproduceerd- om ze behalve tegen de troepen van Assad ook over de grens richting Libanon te lanceren, van waaruit de sjiitische Hezbollah Assads regime bijstaan. Naast raketten lanceren kunnen er granaten terugstootloos worden gevuurd. Onder andere met de Russische 73 mm SPG-9. Met het Zuid-Afrikaanse of Kroatische RBG-6 revolverwapen kunnen 40 mm granaten worden verschoten.

Draadgeleide (Kroatische) Metis antitankraket
9K115MetisCroat

Geleide wapens

Hoewel de aantallen vooralsnog vrij beperkt zijn, of lijken, beschikt de FSA wel over geleide wapens tegen tanks. Net als bij hun andere arsenalen gaat het deels om op de Syrische strijdkrachten veroverde of uit depots geplunderde systemen plus hetgeen liefdadige landen hebben geleverd of wat men op de zwarte markt kon scoren. Een van de gebruikte geleide systemen is de draagbare, oorspronkelijk Russische Metis. Een draadgeleide raket met een bereik tot twee kilometer. Daar de Amerikaanse draadgeleide TOW onder andere door Turkije, Egypte (waar ook geproduceerd) en Saoedi-Arabië wordt gebruikt, zouden deze zware systemen met een bereik van ± 3750 meter hun weg eveneens naar de FSA kunnen vinden. Net als de breed gebruikte, twee kilometer reikende Milan. Met deze genoemde Semi-Automatic Command to Line of Sight (SACLOS) systemen moet de schutter het doel in het vizier blijven centreren om de raket gelockt te houden gedurende de vlucht, wat de schutter kwetsbaar maakt. Nieuwere fire-and-forget systemen zoals de Amerikaanse Javelin hebben dit nadeel niet. Of de Amerikanen FGM-148 Javelins aan de FSA zullen gaan leveren nu men in Washington overtuigd is van Assads chemogebruik-doodzonde, zal afwachten zijn.

FSA natte droom: Stinger (links) en Javelin (rechts)
Stingerjavelincombo

Luchtafweer

Een goed getrainde compagnie infanterie -ervaren in het inschatten van afstand en snelheid, met bijpassend gebruik van voorhoudshoek- kan met geconcentreerd geweervuur tot op 500-600 meter een vliegtuig of heli raken. In Vietnam verloren de Amerikanen er toestellen door. Deze geïmproviseerde maar professionele methode zie je bij de grotendeels uit wildschutters bestaande FSA niet terug. Hun machinegeweren, met name de 14,5 mm KPVs scoorden wel al. Volgens wijn- en dadelboomgaarden zou de FSA daarnaast reeds een partij (mogelijk 24) Stinger MANPADs hebben ontvangen. En ermee raak geschoten. Met deze infraadroodgeleide fire-and-forget raket wordt vliegen binnen een kilometer of vijf a zes behoorlijk hachelijk als de Stinger een lock-on heeft. Net als de Javelin hoeft men niet zes maanden op cursus om er mee te leren omgaan, dus een C-130 Hercules vol Javelins en Stingers, plus een dozijn instructeurs met simulators en ander instructiemateriaal kunnen binnen een paar weken een verschil gaan maken op de Syrische strijdtonelen. Of dit een verschil ten goede wordt, is een ander verhaal.


Terugstootloos betekent niet: ‘zonder achterwaarts werkende krachten’
http://www.youtube.com/watch?v=7LcMx82BIBE

Diverse technicals
http://www.youtube.com/watch?v=laCiGuJnsV8

KPV FSA-technical versus Assad-RPG
http://www.youtube.com/watch?v=fjWctgvDsGc

Titelfoto: screenshot youtube van een FSA-trebuchet in actie