Toneelgroep Jong Italië schakelt Jong Oranje uit

16-06-2013 00:10

Jong Oranje is uitgeschakeld op het EK-21 in Israël. In de halve finale werd met 1-0 verloren van de Azzurrini: een Italiaanse selectie vol toneelspelers en kletskousen. Daar maken we verder geen woorden aan vuil, want ja, ze hebben toch eerlijk van ons gewonnen. In de nabeschouwing van ThePostOnline bespreken we liever de kunst van het ingooien, de stappentellers voor trainers en de hand van Florenzi.

Kunstcollege

In de voorbeschouwing zei Jean-Paul van Gastel: “De kunst is om fouten te maken waar je mee wegkomt. Fouten die geen invloed hebben op het resultaat.” Ter verduidelijking: Als Mike van der Hoorn te laat instapt waardoor Borini de winnende goal voor Jong Italië kan maken, is dat dus géén kunst.

Ingooi

Voetballers blijven na een training wel eens op het veld hangen om hun vrije trap te oefenen. Of een passeerbeweging. Desnoods nog drie setjes push-ups. Mag je van een prof ook best verwachten. Er gaan echter weinig verhalen over spelers die saampjes nog even hun ingooi perfectioneren. Dat is kwalijk, want bij Jong Oranje werd structureel balverlies geleden na de inworp. Specialisten Blind en Van Rhijn namen hun tijd, wachtten tot de tegenstander goed stond en gooiden vervolgens de bal uit handen. Trainers, neem uw verantwoordelijkheid en promoveer het ingooispelletje tot vaste warming-up.

Flankspelers

Ola John en Georginio Wijnaldum zijn snelle buitenspelers en die zou je als lopende mensen goed in de diepte kunnen gebruiken. Voorwaarde is dan wel dat je van tempo versnelt en zin hebt om te voetballen. Helaas ontbrak het de jongens aan gretigheid en gogme. Als je dan ook geen backs hebt die er overheen komen, maak je het de verdediging van Italië niet zo heel moeilijk.

Stappenteller

De Italiaanse spits Immobile had 6.80 km afgelegd na 62 minuten. Dat weten we omdat high-tech stappentellers de bewandelde meters per speler bijhouden. Leuk, maar waarom monitoren we de trainers niet? De Italiaanse coach Devis Mangia bleek namelijk een graseter, ijsberend door zijn trainerskooi en grommend naar zijn spelers. Cor Pot stond op toen het rust was, hij kuchte even en dat was het wel zo’n beetje. Zo’n verschil in meters is typisch een overbodig weetje dat wij voetballiefhebbers graag statistisch in beeld krijgen. En altijd blijven onthouden, voor als je ooit een quiz moet winnen.

De hand van Florenzi

Dien je als speler altijd een handje te geven aan degene die je zojuist onder de zoden heeft getrapt? Dat is voer voor discussie. Florenzi beantwoordt dit vraagstuk met ja. De Italiaanse nummer 7 schoffelde Ola John onderuit, vroeg een handje, kreeg ’em niet, werd agressief en duwde John, om vervolgens op het woordje respect te wijzen, dat op ieder voetbalshirt staat. Diezelfde Florenzi stond in de 96ste minuut in het gezicht van Depay te juichen nadat de Nederlander een kans miste. John had gelijk: Florenzi verdient per definitie géén handje.

Van Gaal

Tijdens de wedstrijd hoorde je heel af en toe een Nederlander iets roepen als “doordekken!”. Niks voor Cor Pot. Dus mogelijk – wie weet – was het Louis van Gaal wel. Hij had ‘s ochtends nog koffie gedronken met Cor Pot – dat was volgens Cor hartstikke gezellig – en nu kwam hij als toeschouwer in beeld. Louis zat als stimulans voor de toekomstige Oranjeklanten in het stadion. Nonchalante polo, lekker jasje, notitieblokje in de hand en zijn ellebogen leunend op een witte broek. En het vast niet kunnen laten om “doordekken!” te roepen.

Lorenzo Insigne

Het Italiaanse talent van Napoli. Wordt volgens kenners een hele grote. Stond tijdens het volkslied te lachen en werd bij de laatste zin van Fratelli D’Italia over zijn wang gestreeld door een ploeggenoot. Had binnen vijf minuten ruzie met Strootman. Heeft een baard. En – opgeschoren – blond geverfd haar. Overal tatoeages. Tamelijke hipster. Speelde niet zo heel goed. Bleef wel provocerend klieren en lachen. Zal in de toekomstige Squadra Azzurra samenspelen met Balotelli. Krijgt vast ook ooit zijn eigen schandaal. Wordt vervolgd.

Artiest Fer

Samen met Arnold Bruggink is Leroy Fer nu recordinternational voor Jong Oranje. De boomlange middenvelder speelde maar liefst 31 interlands en laat daarmee Daniel de Ridder (30) achter zich. Niels Oude Kamphuis blijft door de uitschakeling van Jong Oranje voorlopig nog op de derde plaats staan met 28 interlands. Volgens Van Gastel is Fer trouwens meer dan een voetballer: “Hij rapt, hij maakt muziek; Leroy is ook een artiest.” Klik hier voor het bewijs.