Buitenland

Venezuela na Hugo Chavez

17-06-2013 16:27

Hugo Chavez heeft na zijn dood op 5 maart een enorm politiek vacuüm achtergelaten. Chavez had voor zijn dood al zijn opvolger aangewezen, Nicolas Maduro. Door het vertrouwen dat Chavez in Maduro uitsprak stond Maduro al met 20% voor in de peilingen. Door de dood van Chavez werden er voor 14 april nieuwe verkiezingen uitgeschreven. De strijd ging uiteindelijk tussen de socialisten onder leiding van Maduro en de centrum-rechtse Capriles.

Beleid van Chavez

Chavez heeft een omvangrijke erfenis achtergelaten. In de veertien jaar dat Chavez aan de macht is geweest als president is er veel veranderd in Venezuela. De Bolivar revolutie van Chavez zorgde ervoor dat 50% van de armoede werd verminderd en dat 2/3 van de mensen uit de extreme armoede konden ontsnappen.

Dit werd mede mogelijk gemaakt door de Bolivar missies die werden bekostigd van de olie-inkomsten van Venezuela. Deze missies zorgde voor betere zorg, onderwijs en sociale zekerheid voor de armste van de bevolking. Naast het charisma van Chavez leidde deze hervormingen tot de enorme populariteit van Chavez.

De grote voorsprong in de peilingen op Capriles wist Maduro echter niet te behouden. Want ondanks de successen van Chavez was het niet alleen maar roze geur een maneschijn. Zo was de criminaliteit onder Chavez enorm toegenomen, Venezuela heeft namelijk het derde moordcijfer in de wereld. Daarnaast heeft Venezuela de hoogste inflatie van Zuid-Amerika met 26%. Dit zijn ook de punten waarop de oppositie onder leiding van Capriles campagne kan voeren.

Verkiezingen en fraude claims

Wat al snel bleek tijdens de verkiezingscampagne was dat Maduro het charisma van Chavez miste. Dit weerspiegelde zich ook in de peilingen. Van de 20% voorsprong bleef haast niks meer van over. Maduro wist op 14 april de verkiezingen nipt te winnen met een minieme marge van maar 1,5%.

Capriles wilde de verkiezingsuitslag niet erkennen en claimde dat de verkiezingen door fraude gestolen waren. De tactiek om de verkiezingsuitslag in twijfel te trekken was echter al van te voren genomen. Capriles wilde de kiesraad als partijdig neerzetten om zo de verkiezingsuitslag in twijfel te kunnen trekken maar de bewijzen die Capriles had voor grootschalige fraude tijdens de verkiezingen waren niet erg overtuigend.

Het feit blijft wel dat Maduro de verkiezing op zijn tandvlees heeft gewonnen en dat de oppositie een grote achterban heeft. De Venezolaanse polarisatie is ook enorm toegenomen na de dood van Chavez en het is nog maar de vraag hoelang de Bolivaarse revolutie van Chavez stand zal houden. Want als Maduro niets doet tegen de hoge criminaliteit en inflatie zal de oppositie bij de volgende verkiezing waarschijnlijk aan het langste eind kunnen trekken.