Hier is ie weer, het ochtendgebed.
Onbetaalde stagiaires zijn nieuwe slaven
Kapitalistenblad Forbes neemt het op voor stagiaires. Het glimmagazine maakt zich zorgen over de stagiaires die voor niks ergens werken, bijvoorbeeld op de filmset, in de hoop een baantje te veroveren. Doe het niet. Vraag altijd iets. Mensen die voor niks werken hebben statistisch gezien een lagere kans om een baan te veroveren dan junior-medewerkers die iets vragen.
Journalistiek entertainment is ook journalistiek
Bizarre discussie in De Volkskrant. Een communicatieadviseur en een advocaat vinden dat makers van journalistieke lach-of-ik-schiet shows zoals De Rekenkamer, Rambam of Keuringsdienst van Waarde zich moeten kunnen verantwoorden bij de Raad voor de Journalistiek. Nadat ‘Rambam’ bij de Raad werd aangeklaagd omdat de VARA-show een overlijden in scène had gezet, zei het programma dat het geen journalistiek maakte, maar satirisch vermaak. De Raad verklaarde de klacht niet-ontvankelijk. Dat is een schande, vindt het duo. Het duo moet zich niet zo verschrikkelijk aanstellen. Als je werkelijk vindt dat Rambam de wet heeft overtreden, moet je naar de rechter lopen, of gewoon een baksteen kopen en die bij de producent door de ramen smijten. (Ze zitten aan een Amsterdamse gracht!). Huilen dat de Raad voor de Journalistiek niets doet is als klagen dat de conrector niet ingrijpt, omdat iemand anders heeft afgekeken. Dat is pathetisch.
Bijna een op de vier Amerikaanse multinationals betaalt nauwelijks belasting
En we hebben ook de totale cijfers binnen. Hoeveel Amerikaanse multinationals ontwijken de belasting in het buitenland? Bijna veertig procent betaalt tussen de 0 en 5% belasting en nog eens bijna 10% draagt slechts tussen de 5 en 10% af.
Hier is Ashton Kusher als Steve Jobs
Nerdacteur Ashton Kusher speelt Steve Jobs. Hier zijn de eerste beelden.
Selena Gomez kan niet tanken
Selena Gomez, het ex-liefje van Justin Bieber, heeft een nieuwe grote auto, en rijdt daarin rond in een lange jurk. Nu moet ze benzine-tanken, en wat gebeurt er dan…
Rihanna was op tijd
En rockte. Zo af en toe.
Accijnsverhogingen werken averechts
Als je meer belasting heft, kan het gebeuren dat klanten minder gaan kopen en dat er onder de streep minder belastinginkomsten binnenkomen. Dat is nu het geval bij de accijnzen op drank. Slijterijen hebben het zo zwaar dat een groot aantal failliet gaat
Publieke omroep wil privaat blijven denken
Henkie Hagoort, de baas van de Publieke Omroep, is het zat dat de politiek zijn budget bepaalt. Hij ziet de situatie het liefst zo: het volk stort en dan maakt hij zelf wel uit wat ermee gebeurt. Gaan we niet doen, Henk. Wie betaalt, bepaalt. En dat ben jij niet. Jij mag doen wat we zeggen. Als je dat niet wilt, moet je lekker commercieel gaan.
Harvard-econoom Niall Ferguson heeft weer eens gelijk
U zou het volgende half uur even naar dit interview moeten kijken. Topgesprek tussen interviewer Charlie Rose en Harvard-historicus in de economie Niall Ferguson naar aanleiding van zijn nieuwste boek ‘The Great Degeneration: How Institutions Decay and Economies Die.’ Niall, die verkering heeft met Ayaan trouwens, legt nog een keer uit dat arme landen rijker kunnen worden, maar dat rijke landen ook armer kunnen worden. Waarom? Omdat we niet generatieoverstijgend denken, niet nadenken over uitgaven en veel te institutioneel handelen als gevolg van de juridische schijterts die overal gevaar zien, maar ondertussen wel dikke rekeningen sturen voor hun dwaze adviezen. ‘We moeten stoppen om de regering te leiden als Enron.’
Banken moeten restschuld afbetalen
Om in de lijn verder te redeneren van Ferguson. Wie betaalt de restschuld van onderwater gelopen huizen eigenlijk af? Tja, euh…de banken misschien? RTL-Z’s Perry Feenstra doet een suggestie.
Bert Wagendorps topboek afgemaakt in eigen Volkskrant
En dat zag Bert Wagendorp zelf al van ‘mijlenver’ aankomen. Welkom in het wereldje, reageert oud-NOS documentairemaker Ad van Liempt.