Een 47-jarige oud-militair is in Arnhem opgepakt, omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij het doden van ISIS-strijders in Syrië. Hij deed volgens het Openbaar Ministerie eind vorig jaar in de media en op Facebook uitgebreid verslag van zijn deelname aan de strijd tegen Islamitische Staat. Volgens het OM kan het het doden van ISIS-strijders door Nederlandse burgers leiden tot een strafrechtelijke vervolging voor moord.
Volgens het AD gaat het om de Friese scherpschutter Jitse Akse. Hij heeft tien maanden gevochten tegen ISIS en zou volgende maand terugkeren naar het strijdtoneel om Koerden én westerse vrijwilligers te trainen. Meer bij het AD.
De man werd woensdag gearresteerd en is vrijdag voorgeleid aan de onderzoeksrechter. Die heeft het voorarrest van de voormalig militair geschorst op voorwaarde dat hij zijn paspoort inlevert. Dit om te voorkomen dat hij opnieuw naar Syrië gaat om daar weer mee te doen aan de strijd tegen ISIS.
De man zou in Syrië hebben gestreden aan de zijde van de Koerdische volksmilitie YPG. Deze militie is onder mensenrechten organisaties niet onomstreden. Volgens Amnesty International zou de YPG vorig jaar in het noorden van Syrië betrokken zijn geweest bij het verdrijven van burgers uit hun woningen, die vervolgens werden vernietigd.
Er is volgens het OM een belangrijk verschil tussen Nederlanders die op eigen houtje naar Syrië afreizen om tegen ISIS te strijden en Nederlandse militairen die Iraakse en Koerdische strijdkrachten, waaronder de Peshmerga, trainen. Deze inzet en training gebeurt op verzoek van de Iraakse regering. Dat verzoek vormt een rechtsgrond voor de inzet van de Nederlandse militairen in Irak. Dat geldt ook voor de inzet van Nederlandse F-16’s boven Irak.