Nederland bevindt zich in een crisistijd. Hoewel er tekenen zijn dat de economie weer aantrekt werd het afgelopen jaar toch niet echt gekenmerkt door de meest rooskleurige vooruitzichten. Deze blijven niet zonder maatschappelijke gevolgen, al is het maar omdat een flink aantal mensen in deze omstandigheden hun baan verloren. Toch is het vaak moeilijk om iets te zeggen over de precieze invloed van zo’n crisis op de maatschappij. Volgens de een doet men er in Nederland sowieso te luchtig over, de ander meent weer dat de gevolgen sowieso minimaal blijven of hadden kunnen blijven.
Het SCP kwam deze week met een rapport waarin zij de maatschappelijke gevolgen van werkloosheid ten tijde van deze crisis belicht. In het persbericht komen al een aantal conclusies naar boven die wellicht voor de hand liggen maar waarbij het uiteraard toch belangrijk is ze onder ogen te zien. Zo vinden ouderen slechter een baan in deze tijd en is er voor jongeren juist meer kans op werkloosheid. Het is opvallend dat een dergelijk, bijna cliché, verband nog steeds stand blijft houden, ondanks pogingen in het laatste decennium hier iets aan te veranderen.
Minder tevredenheid, minder geluk, een serie bevindingen die helaas de gedachte dat zo’n crisis de mens nader tot elkaar brengt en misschien voor “ouderwetse gezelligheid” zal zorgen tegenspreekt. Voor sommige huizenbezitters stijgen de woonlasten bij werkloosheid daarbij proportioneel veel, ook al geen fijn vooruitzicht.
Voor eenverdienders is er wellicht een lichtpuntje. Verdient u net iets meer dan het bijstandsniveau? Dan zou de woonkostentoeslag, als u bij deze 0,1% van de Nederlandse bevolking hoort, er wel eens voor kunnen zorgen dat u er in koopkracht op vooruitgaat, mocht uw baas u morgen willen lozen.
Samen uit, samen thuis, en gedeelte smart is halve smart lijken weinig op te gaan, de sociale cohesie lijkt niet echt bevorderd te worden door de crisis, zoals we al zagen. Ouderwets gezellig wordt het dus echt niet, en samen lekker ganzenborden rond de keukentafel kan er sowieso wel eens even helemaal niet van komen. Werklozen blijken namelijk ondanks het feit dat de crisis als een soort excuus kan gelden nog steeds als sociale losers gezien te worden. Er is geen elitegroep op de ene of de andere weblog die dit zo ziet; werken en werklozen vinden allebei dat uitkeringsgerechtigden onaantrekkelijke partners zijn. Dat wordt dus thuis alleen de AlbertHeijn excellent maaltijd opeten, als u die 0,1% bent, of de kerststol van de Lidl als u een normale werkloze bent. Wellicht meer succes in dating en carrière in 2010?
Het SCP Rapport “Werkloos in crisistijd” is te downloaden of op papier te bestellen via deze pagina.
CC-Foto: Stan Michael Wiechers