De avocado wordt ook wel superfood genoemd en dat is niet geheel onterecht. Behalve enorm hip, is de avocado ook heel gezond. Naast voedzaam bevat de avocado zeer veel olie, 5 tot 23 g per 100 g vruchtvlees. De olie in de vrucht bestaat voornamelijk uit onverzadigde vetten en is dus heel goed voor je cholesterolgehalte. De vrucht bevat ook veel mineralen zoals ijzer en kalium en heeft daarnaast veel proteïne.
Ook wordt de avocado vaak gebruikt als schoonheidsproduct, het is goed voor je huid. Naast schoonheidsproduct of goed vullend stuk fruit als tussendoortje, zijn er talloze gerechten mee te maken. ThePostOnline zet vijf gerechten op een rij: van hapje tot hoofdgerecht.
Nog geen zin in avondeten maar wel alvast wat te snacken? Schenk gerust een glas wijn in of trek een biertje open. Het ideale borrelhapje is daar.
Nodig:
– 3 el. mayonaise
– 1 el. grove mosterd
– 2 tortilla’s
– 1 rijpe avocado in lange dunne plakjes
– 8 dunne plakjes gare kalkoen- of kipfilet
– 200 g geroosterde paprika’s uit pot in reepjes
Bereiden:
Mix de mayonaise en de mosterd en smeer die uit over de tortilla’s. Verdeel de avocado, filet en paprika over de tortilla. Strak oprollen, in stukjes snijden en eventueel met een satéprikker vastzetten. Dat was het. Ook lekker met een klein beetje koriander en/of peper en zout.
Mocht je avocado in je voorgerecht gebruiken, zorg dat je niet al te grote avocado’s gebruikt. Het vult nogal. Deze gevulde avocado is wel een aanrader.
Nodig:
– 2 avocado′s
– 10 cherrytomaatjes
– Roze garnaaltjes (125-150 gram),
– 3 bosuitjes
– 2 augurkjes
– 1 rode ui
– yogonaise
Bereiden:
Snijd de avocado’s doormidden en hol de uit. Laat nog een klein beetje vruchtvlees in de avocado zitten. Pureer dan het verwijderde vruchtvlees. Doe er twee flinke eetlepels yogonaise door en roer tot het een egaal mengsel is.
Snijd dan de tomaatjes, bosuitjes, augurken en rode ui zo klein mogelijk. Mix die met de garnaaltjes en deponeer ze in de uitgeholde avocado. Een beetje van de zojuist geprepareerde saus erover en je hebt een heerlijk voorgerecht.
Nodig:
– 6 lentje-uitjes
– 1 teentje knoflook
– 25 gram bloem
– 5dl groentebouillon
– 2 grote, rijpe avocado’s
– 2 tl citroensap
– 1 tl geraspte citroenschil
– 1,5 dl melk
– 1,5 dl (slank)room
– 1,5 el fijngehakte munt
– zout en peper
Bereiden:
Verwarm een scheut olijfolie in de pan. Voeg de uitjes en knoflook toe en bak ze glazig. Roer de bloem erdoor en bak het mengsel al roerend nog 1-2 minuten. Schenk er geleidelijk al roerend de bouillon bij en breng het geheel aan de kook. Laat pruttelen terwijl we de avocado’s erbij pakken.
Schil de avocado’s en verwijder de pitten. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Meng het samen met citroensap en -schil, wat peper en zout en voeg het geheel toe aan de soep. Laat 10 minuten, geheel afgedekt, pruttelen. Laat de soep iets afkoelen en pureer hem met de keukenmachine.
Roer de melk en de room erdoor. Breng de soep op smaak met peper en zout en roer de munt er doorheen. Je kunt deze soep zowel koud als warm eten.
Nodig:
– 200 gram krab
– 1 avocado in blokjes
– Halve rode ui, fijn gesneden
– Flinke hand taugé
– Een flinke hand koriander
– Citroensap
– Veldsla
– 2 el mayonaise
– peper en zout
Bereiden:
Meng de sla met de rode ui, taugé, avocado, krab en koriander door elkaar. Schep de mayonaise en het limoensap erdoor. Breng op smaak met peper en zout. Zo moeilijk is salade.
Nodig:
– 300 gram volkoren pasta
– 450 gram verse spinazie, fijngesneden
– 3 rijpe avocado’s
– Citroensap naar smaak
– 2 handjes verse basilicum
– 3 teentjes knoflook
– ½ groene peper
– 3 eetlepels olijfolie
Optioneel:
– Pijnboompitten
– Cherrytomaatjes
– Geitenkaas
Bereiden:
Schil en ontpit de avocado’s en pureer deze met de spinazie, het citroensap, de basilicum, de knflook en de groene peper. Kook ondertussen de pasta. Als je het geheel tot een egaal mengsel hebt gepureerd, warm het op in de pan. Snijd ondertussen de tomaatjes, rooster de pijnboompitten en gooi deze beide bij de saus.
Giet de pasta af en voeg bij de saus. Garneren met wat geitenkaas en klaar.