Hoe dachten Nederlanders en Europeanen tot een jaar geleden over migratie? Het SCP zocht het voor u uit. Wat het SCP in ieder geval niet zegt, is dat de bereidheid om immigranten op te nemen nu (!) toeneemt, maar slechts dat zij tot maart 2015 is toegenomen. Het SCP beschrijft een ontwikkeling tussen 2002 en maximaal februari 2015.
Wat zegt het SCP daarover? Een bloemlezing, hier en daar vertaald uit het Engels:
“Migranten en immigratie zijn veelbesproken onderwerpen in het politieke debat. Tegelijkertijd lijken de opvattingen van Nederlanders over immigranten milder te zijn geworden: hoewel een groot deel van de Nederlandse burgers negatief is over het aantal migranten in Nederland, neemt het aandeel van mensen met deze mening sinds 2004 af, van ongeveer de helft in 2002 tot grofweg een derde in 2014-2015. In die periode nam de publieke steun voor het uitgeven van verblijfsvergunningen aan vluchtelingen toe.”
Uit de cijfers van 2014 en 2015 blijkt dat slechts vijftien procent van de Nederlanders de deur wagenwijd voor migranten wil openzetten. Een ruime meerderheid wil best mensen ‘van een ander ras of etnische groep’ opnemen, maar met mate.
Het aandeel van Nederlandse en de meeste andere Europese landen dat voorstander is om ‘enkele’ of ‘veel’ vluchtelingen op te nemen, is de afgelopen tien jaar gestaag toegenomen. Bijzondere afwijking van die trend is Tsjechië.
Zeker de afgelopen jaren denken Nederlanders minder dat migratie goed is voor de economie. Volgens de laatste cijfers over Nederland is het verwachte effect van migratie negatief voor de economie.
Ook werd migratie steeds minder gezien als culturele verrijking:
De ondervraagden associëren migratie over het algemeen met een toename in criminaliteit en niet met een afname in criminaliteit. Wel dachten steeds minder mensen tussen 2002 en 2014 dat er sprake is van een verband tussen de twee.
Hoe ouder de ondervraagde is, des te groter de afkeer van moslimimmigratie.
Ook Midden- en Oost-Europa zijn negatief over moslimimmigratie…
…terwijl Zweden, Duitsland, Frankrijk en Noorwegen veel positiever zijn.
Tot slot het diagrammetje waarover de media zo lyrisch waren: tussen 2002 en 2014 nam het aandeel mensen toe dat een ruimhartiger asielbeleid voorstond.